Lumea la zi

Reuters: SUA ar putea ocoli recesiunea în 2023, Europa nu este la fel de norocoasă

Inflație, Sursă foto: Evenimentul Zilei
Sursă foto: Evenimentul Zilei

Marea Britanie și economiile din zona euro vor intra probabil în recesiune anul viitor, potrivit celor de la Morgan Stanley, dar Statele Unite ar putea scăpa la limită datorită unei piețe a muncii rezistente. În același timp, redeschiderea așteptată a Chinei, după aproape trei ani de restricții COVID-19, va conduce la o redresare a propriei economii și a altor piețe emergente din Asia, au declarat analiștii băncii de investiții într-o serie de rapoarte publicate duminică.

„Riscurile sunt în sensul scăderii”, se arată în rapoarte, care estimează că economia mondială va crește cu 2,2% anul viitor, mai puțin decât cea mai recentă estimare de creștere de 2,7% a Fondului Monetar Internațional.

Anul viitor, Morgan Stanley prevede o divizare accentuată între economiile dezvoltate „în recesiune sau aproape de recesiune„, în timp ce economiile emergente „își vor reveni modest”, dar a precizat că o redresare globală va rămâne probabil evazivă.

Economia Chinei a fost prognozată să crească cu 5% în 2023, depășind creșterea medie de 3,7% așteptată pentru piețele emergente, în timp ce creșterea medie în Grupul celor 10 țări dezvoltate a fost prognozată la doar 0,3%.

SUA, șanse mari să evite recesiunea

Băncile centrale din întreaga lume au majorat ratele dobânzilor în acest an pentru a limita inflația galopantă, iar în Statele Unite, Morgan Stanley a prezis că Rezerva Federală va menține ratele ridicate în 2023, deoarece inflația rămâne puternică după ce a atins un nivel maxim în trimestrul al patrulea al acestui an, scriu cei de la Reuters.

„Economia americană evită de puțin recesiunea în 2023, dar aterizarea nu se simte atât de moale, deoarece creșterea numărului de locuri de muncă încetinește semnificativ și rata șomajului continuă să crească”, se arată în raport, care prevede o expansiune de 0,5% anul viitor.

„Efectul cumulativ al politicii restrictive din 2023 se răsfrânge în 2024, rezultând doi ani foarte slabi”, a adăugat raportul.

Inflația va atinge un nivel record până la sfârșitul anului

De asemenea, la nivel global, vârful inflației ar trebui să vină în trimestrul curent, au spus analiștii, „în timp ce dezinflația va guverna anul viitor”.

Inflația de bază din SUA ar urma să scadă la 2,9% la sfârșitul anului 2023, iar inflația globală la 1,9%.

Creșterea în Asia va scădea la 3,4% în semestrul I din 2023, înainte de a se redresa la 4,6% în semestrul al doilea, alimentată de cererea internă.

Randamentele activelor încrucișate, în special în ceea ce privește veniturile fixe,  vor arăta mult mai bine în 2023 decât în 2022, datorită evaluărilor de pornire mai ieftine. Veniturile fixe de înaltă calitate vor avea o performanță superioară acțiunilor globale. Acțiunile din țările EM (Emerging market) și Japonia vor avea performanțe superioare, acțiunile americane fiind în urmă.