Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Orban montează panouri publicitare care o denigrează pe von der Leyen
Lumea la zi

Reuters: Orban montează panouri publicitare care o denigrează pe von der Leyen

Viktor Orban este premier la Budapesta încă din anul 2010 (sursă foto: dreamstime)
sursa foto arhiva companiei

Partidul de guvernământ din Ungaria condus de Viktor Orban a dezvelit luni panouri publicitare care o defăimează pe președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

Este prima dată când a făcut din ea o țintă personală într-o campanie similară cu cea împotriva predecesorului său care a provocat furia Bruxelles-ului.

Panourile publicitare, instalate peste noapte pentru a lansa o campanie pentru alegerile europarlamentare din iunie anul viitor, o înfățișează pe Von der Leyen alături de Alex Soros, fiul finanțatorului liberal de origine maghiară George Soros, o țintă permanentă a ostilității din partea partidului Fidesz al lui Orban.
Sloganul sună astfel: „Să nu dansăm pe muzica lor”. Soros este evreu, iar unii critici consideră că rolul central pe care îl joacă în propaganda Fidesz este o dovadă de antisemitism, lucru pe care Fidesz îl neagă cu tărie.

Orban și UE

Panouri publicitare similare care îl arată pe predecesorul lui Von der Leyen, Jean-Claude Juncker, alături de bătrânul Soros, au atras un reproș din partea Bruxelles-ului în 2019. Fidesz le-a dat jos după ce principalul grup de centru-dreapta al Parlamentului European, PPE, a amenințat că va expulza partidul maghiar. Fidesz a părăsit PPE doi ani mai târziu, scrie Reuters.
Orban, al cărui guvern a încercat să deblocheze fonduri europene de miliarde de euro suspendate de Bruxelles din cauza politicilor Fidesz, a declarat sâmbătă că Ungaria „trebuie să spună nu actualului model european construit la Bruxelles”.

Se așteaptă ca Ungaria să fie un punct de interes major al următorului summit al UE de la jumătatea lunii decembrie, fiind țara UE cea mai simpatizantă față de Rusia și sceptică față de planurile de a oferi Ucrainei o cale de aderare la blocul comunitar, care se așteaptă să fie principala problemă a summitului.
Orban a trimis vineri un sondaj de opinie maghiarilor în care îi întreba dacă UE ar trebui să aloce mai multe fonduri Ucrainei sau să îi acorde statutul de membru.