Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Oferta de reinstalare în Pacific este o victorie a Australiei în fața Chinei
Lumea la zi

Reuters: Oferta de reinstalare în Pacific este o victorie a Australiei în fața Chinei

australia china (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

Australia a obținut o victorie semnificativă în ceea ce privește influența în regiunea insulelor din Pacific. Cu un atu pe care China, care caută să extindă legăturile de securitate, nu îl are: oportunitatea de relocare.

În cadrul unei garanții de securitate pentru Tuvalu, națiune îndepărtată din atolul Tuvalu, amenințată de creșterea nivelului mării, Australia va oferi rezidență permanentă pentru 280 de cetățeni din Tuvalu în fiecare an.

Tratatul, semnat vineri de prim-ministrul Anthony Albanese și omologul său Kausea Natano, ar putea transforma relația Australiei cu Pacificul, spun analiștii.
„Este ceva ce China nu poate face”, a declarat Graeme Smith, expertul în Pacific al Universității Naționale Australiene, Graeme Smith.

Tratatul a fost anunțat după ce parlamentul a adoptat recent legislația pentru un program mai amplu care oferă stabilirea permanentă pentru 3.000 de locuitori ai insulelor din Pacific anual, în cadrul unui scrutin începând de anul viitor.

Austria îm relația cu Pacific

Ministrul Apărării, Richard Marles, a numit tratatul cu Tuvalu o „piatră de hotar în relația noastră cu Pacificul”. Acesta reprezentând un „angajament mult mai mare pentru Australia de a asigura o mai mare parte din apărarea Tuvalu”.
Succesiunea vizitelor diplomatice fulminante ale lui Albanese (Washington, Beijing o săptămână mai târziu și apoi direct la o reuniune a liderilor insulelor din Pacific în Rarotonga) a trimis „semnale clare tuturor celor implicați”, a declarat Peter Dean, director de politică externă și apărare la Centrul de Studii al Statelor Unite din Sydney.

„Obiectivul strategic numărul unu al guvernelor australiene de la federație în această regiune a fost acela de a se asigura că o altă mare putere. Ale cărei interese nu sunt aliniate cu ale sale nu are un punct de sprijin în regiune”, a spus el.
„China poate să apară și să ofere mai mulți bani pentru infrastructură. Nu poate să apară și să ofere acest tip de relație de reinstalare. Aceasta servește drept model pentru regiune”.

În pofida îmbunătățirii tonului diplomatic dintre Australia și China după turneul lui Albanese de săptămâna trecută, primul în șapte ani al unui lider australian, tensiunile de securitate rămân. În timp ce Beijingul își extinde rolul în insulele din Pacific.

Australia a trimis 450 de ofițeri de poliție și militari în Insulele Solomon. Aceștia au semnat un pact de securitate cu China anul trecut, pentru a asigura securitatea Jocurilor din Pacific care se deschid duminică, alăturându-se forțelor regionale din Fiji și Papua Noua Guinee, pentru a se asigura că nu există niciun gol pe care poliția chineză să îl umple, potrivit Reuters.

Acorduri de politețe

De asemenea, Australia va putea bloca orice acord de poliție între China și Tuvalu. Precum și orice acord în domeniul telecomunicațiilor, energiei sau porturilor – în temeiul tratatului său.

Corporația de stat China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) a construit portul Tuvalu în 2019, spre îngrijorarea aliatului diplomatic Taiwan, care a pierdut Insulele Solomon și Kiribati în fața ofertelor Beijingului în același an.

„Jocul nu se va opri pentru că relațiile dintre Australia și China sunt puțin mai calde. Sau chiar dacă competiția dintre China și SUA se diminuează cumva puțin”, a declarat Smith.

Wang Yiwei, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin din Beijing, a declarat că rivalitatea dintre China și Statele Unite în insulele din Pacific, fiecare dintre ele încercând să o blocheze pe cealaltă, a sporit sensibilitatea Australiei la fiecare mișcare a Chinei.

„Jocul strategic” dintre China și SUA se află acum la ușa Australiei, a spus el.

„Cooperarea în regiunea Pacificului tinde să se concentreze pe securitatea netradițională. Inclusiv pe menținerea securității publice și a infrastructurii pentru a face față schimbărilor climatice”, a adăugat el.

„Acestea nu ar trebui să fie considerate legate de securitate. Statele Unite sunt încă relativ sensibile, iar Australia este, de asemenea, mai sensibilă”.