Lumea la zi

Reuters: Netanyahu concediază un ministru, respectând ordinul Curții Supreme israeliene

Benjamin Netanyahu, Sursă foto: Times of Israel
Sursă foto: Times of Israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a demis duminică un membru de rang înalt al cabinetului cu cazier judiciar, respectând o decizie a Curții Supreme, chiar dacă urmărește reforme judiciare contestate care ar limita puterile acesteia.

Promițând că va găsi „toate mijloacele legale” pentru a-l menține pe Aryeh Deri în funcții publice în viitor, Netanyahu i-a spus acestuia că va fi înlăturat de la ministerele de interne și de sănătate în timpul ședinței săptămânale a cabinetului, potrivit unei transcrieri oficiale.

Un apropiat al lui Deri, Barak Seri, a declarat duminică mai devreme la Radio Armata că portofoliile vor fi păstrate de alți membri ai partidului evreiesc ultraortodox Shas, întrucât acesta rămâne în coaliție.

Netanyahu s-a supus Curții Supreme

Curtea Supremă i-a ordonat săptămâna trecută lui Netanyahu să îl demită pe Deri, invocând condamnarea sa din 2022 pentru fraudă fiscală, în cadrul unui plea-bargain.

Această decizie a alimentat o dezbatere furtunoasă în Israel – însoțită de proteste la nivel național – cu privire la propunerile de reformă despre care Netanyahu spune că vor restabili echilibrul între ramurile guvernului, dar despre care criticii spun că vor submina independența judiciară.

Un sondaj de opinie realizat în ziarul Israel Hayom a constatat că 35% dintre respondenți au susținut oferta lui Netanyahu de a reorganiza sistemul de numiri în magistratură, iar 45% dintre respondenți s-au opus. Doar 26% au fost de acord cu oferta guvernului său de a permite parlamentului, cu o majoritate de un vot, să treacă peste unele decizii ale Curții Supreme.

În declarația cabinetului său, Netanyahu a descris decizia Deri ca fiind „regretabilă” și „indiferentă față de voința publică”.

Coaliția naționalist-religioasă, veche de mai puțin de o lună, a scârțâit în altă parte, deoarece un partener de extremă-dreapta a boicotat ședința cabinetului în semn de protest față de demolarea, vineri, a unui mic avanpost de coloniști care fusese ridicat în Cisiordania ocupată.

 Așezările israeliene din Cisiordania creează tensiuni

Ministrul israelian al apărării, Yoav Galant, membru al partidului conservator Likud al lui Netanyahu, a ordonat ca avanpostul să fie distrus, deoarece nu avea autorizație de construcție – în ciuda obiecțiilor Partidului Sionist Religios, care a încercat să amâne decizia.

Incidentul l-a pus pe Galant împotriva liderului Sionismului Religios, Bezalel Smotrich, care deține unele responsabilități de cabinet pentru coloniile din Cisiordania în cadrul unui acord de coaliție cu Netanyahu.

„Aceasta (așezările) este o problemă de vârf pentru participarea noastră la guvern”, a declarat ministrul misiunilor naționale, Orit Strock, din partea Sionismului Religios, pentru radio Kan din Israel. Ea a refuzat să detalieze ce măsuri ar putea lua partidul în continuare.

În semn de solidaritate cu Sionismul Religios, colegul de coaliție de extremă dreapta Puterea Evreiască a declarat că va cere Israelului să pună în aplicare evacuarea mult amânată a Khan al-Ahmar, o tabără de beduini palestinieni într-o zonă cheie din Cisiordania, în apropiere de Ierusalim.

Puterile mondiale au îndemnat Israelul să nu demoleze Khan al-Ahmar, fiind îngrijorate de o altă posibilă lovitură dată eforturilor de negociere a creării unui stat palestinian alături de Israel. Majoritatea țărilor consideră că așezările israeliene din Cisiordania sunt ilegale, potrivit Reuters.