Infofinanciar > Info > Reușită pentru Hidroelectrica. Compania a finalizat un nou hidroagregat
Info

Reușită pentru Hidroelectrica. Compania a finalizat un nou hidroagregat

Hidroelectrica
Sursa foto: idevice.ro

Protejarea mediului reprezintă un aspect extrem de important care este un subiect de interes la nivel mondial. Având în vedere tarifele la energie și incertitudinile geopolitice la nivel mondial, se pune un accent crescut pe energia verde. Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie curată de la nivelul țării. De asemenea, compania este un furnizor important pentru Sistemul Energetic Național.

Hidroelectrica operează în prezent 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. De asemenea, compania deține un important parc eolian la Crucea. Care are o putere instalată de 108 MW. Reprezentanții Hidroelectrica au anunțat un nou câștig al companiei. A fost finalizat un nou hidroagregat la CHE Costișa, așa numita „salbă de lumină a Bistriței”.

Hidroelectrica a finalizat un nou hidroagregat

Hidroelectrica a anunțat finalizarea unui nou proiect. Mai exact, compania a terminat lucrările de tip LN3 pentru hidroagregatul nr. 1 de la CHE Costișa. Potrivit anunțului, acest pas este extrem de important. Deoarece se marchează o nouă etapă în dezvoltarea și consolidarea infrastructurii hidroelectrice. Compania a anunțat că proiectul a fost finalizat într-un interval de 155 de zile lucrătoare.

Această lucrare a companiei a necesitat o investiție de 6 milioane de lei. Compania a anunțat că prin această lucrare se va permite centralelor să funcționeze la capacitatea maximă a canalului, înainte de evenimente de viitură.

Salba de lumină a Bistriței

Acest nou proiect s-a desfășurat într-o zonă importantă. Este vorba despre CHE Costișa, care este cunoscută drept „salba de lumină a Bistriței”. Mai exact, în această zonă se regăsește un ansamblu de 9 hidrocentrale, care sunt poziționate pe sectorul Piatra Neamț-Bacău.

Așadar, în cadrul ansamblului sunt incluse hidrocentralele de la Vânători (14 MW), Zănești (14 MW), Costișa (14 MW) și multe altele. Prin care se numără și Buhuși (11 MW), Racova (23 MW), Gârleni (23 MW), Lilieci (23 MW) și Bacău (30 MW).  În plus, în cadrul ansamblului se află și hidrocentrala Roznov (14 MW). În cadrul căreia, funcționează și în zilele noastre prima turbină de fabricație românească. În plus, toate cele 9 centrale sunt echipate cu turbine Kaplan, conform Profit.

Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I

La Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I, compania de stat Hidroelectrica a finalizat luni, 4 martie 2024, testarea și pregătirea hidroagregatului numărul 5. Repunând în funcțiune obiectivul tehnic în urma incendiului din 1 februarie.

„Suntem încântați să anunțăm că hidroagregatul 5 de la Porțile de Fier a trecut cu succes prin toate etapele de probe, iar astăzi am reluat exploatarea acestei unități. Hidroagregatul funționează la această oră la putere redusă, însă se află într-un calendar de creștere treptată a intensității de lucru. Acest succes nu ar fi fost posibil fără angajamentul și efortul constant al echipei noastre” a declarat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.