Infofinanciar > Info > RETROSPECTIVĂ 2022: Inflația a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele decenii. Prețul benzinei a crescut cu 90%
Info

RETROSPECTIVĂ 2022: Inflația a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele decenii. Prețul benzinei a crescut cu 90%

Inflație
Sursă foto: Economica.net

Inflația de două cifre a revenit ca urmare a creșterii costurilor energiei, iar Banca Națională a României a majorat rata dobânzii de referință la fiecare ședință de politică monetară, modificându-și totodată proiecțiile de la un raport la altul.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflației a crescut de la 8,19% în decembrie la 8,35% în ianuarie 2022. Rata inflației a crescut la 8,53% în februarie și la 10,15% în martie. La 11,9%, inflația din România a atins în această perioadă un nivel de două cifre pentru prima dată din 2004 încoace.

Rata inflației a atins cote istorice

„În lunile care au urmat, inflaţia şi-a continuat tendinţa de creştere: 13,76% în aprilie, 14,5% în mai, 15,1% în iunie, 14,96% în iulie, 15,32% în august, 15,88% în septembrie, 15,32% în octombrie şi 16,8% în noiembrie.

BNR a luat majorat la fiecare şedinţă de politică monetară dobânda cheie şi a majorat prognoza. Astfel, Raportul asupra inflaţiei din noiembrie anul trecut arăta că rata anuală a inflaţiei IPC urma să ajungă la valoarea de 7,5% în luna decembrie 2021 şi era prevăzută să se tempereze, până la 5,9 % la sfârşitul anului 2022.

În februarie 2022, Banca Naţională a România prognoza o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului III din acest an şi de 9,6% la sfârşitul trimestrului IV din 2022. În august, BNR a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estima o inflaţie de 7,5% pentru sfârşitul anului 2023. În noiembrie, banca centrală a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estima o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor.”, arată o analiză realizată de Agerpres.

Inflația a întrecut previziunile specialiștilor

BNR preconiza că inflația va fi de 16,3% în acest an, 11,2% anul viitor și 4,2% în septembrie 2024. Se așteaptă ca efectele de bază semnificative legate de modificările prețurilor la energie să aibă, de asemenea, un impact asupra inflației.

Costurile energiei, potrivit cifrelor guvernamentale, sunt cele care au dus inflația la un nivel nemaiîntâlnit în anii precedenți.

La începutul anului 2022, Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, spunea că „Din păcate preţurile la energie au continuat să crească şi în luna decembrie a anului trecut, deşi speram cu toţii să se simtă mai consistent plafonarea. Vedem că indicii de creştere sunt în continuare mari pentru energie şi gaze şi cum în indicele total al inflaţiei, de 8,2%, 70% din pondere vine din preţul la energie. La o pondere aşa de mare politica monetară a băncii centrale are un impact redus. Deci, dacă observăm restul indicelui, ce rămâne din 70%, suntem cumva într-un anumit control. Importat este ca prin deciziile de politică monetară să putem ancora aşteptările şi să menţinem această creştere relativă a preţurilor pe cealaltă componentă. Şi aşteptăm să vedem alte măsuri care pot influenţa preţurile la energie”, a declarat la momentul respectiv Dan Suciu, potrivit sursei citate.

Ce spun specialiștii

Adrian Vasilescu, specialist strategic în cadrul BNR, a declarat pentru AGERPRES că inflația are un nou lider, după ce mărfurile alimentare au preluat conducerea atunci când inflația a ajuns la două cifre.

„Am văzut o schimbare fermă de lider. Practic au pierdut întâietatea ca factori producători de inflaţie mărfurile nealimentare, care au trecut acum pe locul 2, şi a luat conducerea plutonul de mărfuri alimentare. În primul rând pâinea. Avem o scumpire peste medie la pâine. Media inflaţiei la mărfuri alimentare este 11,20% pe an şi la pâine este de 16,36%. La cartofi, o creştere şi mai mare, peste medie, 36,50%, la citrice peste medie, 12,82%, la ulei 32%, iar peste medie, margarina 16,82%. Ce arată aceste cifre? Arată în primul rând că Banca Naţională a făcut o mutare bună când a ridicat cu 0,50% dobânda de referinţă pentru, că deşi de s-a ajuns clar la concluzia în toate băncile centrale şi în toate sistemele de analiză din lume că această inflaţie globală, care este determinată de criza energetică, nu poate fi lovită în niciun fel cu măsuri de politică monetară. Aici e nevoie doar de măsuri structurale. ”, a declarat Vasilescu.

Acesta a continuat, spunând că „ Dar iată că Banca Naţională, înăsprind politica monetară şi ridicând cu 0,50% dobânda de referinţă în recentul Consiliu de Administraţie, arată că se produc efecte de runda a doua. Toate aceste efecte în planul inflaţiei sunt efecte de runda a doua. Deci mărfurile energetice, produsele energetice, au umflat preţurile în toată lumea, au făcut inflaţie mare peste tot, o inflaţie cum nu s-a mai văzut din anii 70, dar iată că acum se produc efecte de runda a doua în sensul că curentul electric, care s-a scumpit foarte mult în lunile din urmă, scumpeşte în continuare chiar dacă uitându-ne la curentul electric vedem că preţurile au scăzut în luna martie şi a scăzut şi efectul lor în preţurile anuale”, arată sursa citată.

Prețul benzinei a crescut cu aproape 90%

Costurile cu gazele, benzina și energia au crescut semnificativ, potrivit statisticilor INS. În iunie, costurile combustibilului au crescut cu 41,32% de la an la an, în timp ce prețul benzinei a crescut cu 89,5%.

„Fotografia din noiembrie arată o schimbare de clasament. Zahărul se află în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creştere a preţului de 61,94% în noiembrie 2022 faţă de noiembrie 2021, iar în top se mai afla energia electrică, cu 47,19%, untul (plus 43,43%) şi uleiul, cu o majorare de 40,66%.

Din decembrie 2021, cel mai mult s-a scumpit zahărul, cu 60,73%, untul cu 43,21%, şi uleiul comestibil 38,78%. Gazele erau mai scumpe cu 35,68%, energia electrică cu 38,50%, combustibilii cu 20,18%, iar energia termică cu 20,35%.

Dacă ne uităm în Raportul asupra inflaţiei din noiembrie, aflăm că rata anuală a inflaţiei IPC va continua să crească pe termen scurt, reflectând în principal avansul inflaţiei de bază, afectată de majorarea costurilor de producţie şi de transmisia relativ accentuată şi rapidă a acestora în preţurile finale ale bunurilor şi serviciilor.”, arată Agerpres.

Ce aduce 2023

Cu toate acestea, se anticipează că aceste presiuni se vor diminua în mod constant în viitorul. Având în vedere efectele de bază favorabile și plafonarea tarifelor la electricitate și gaz, se așteaptă ca dinamica anuală a prețurilor la produsele energetice de bază să se tempereze în prima jumătate a perioadei de referință.

„În absenţa altor informaţii oficiale, scenariul de bază a inclus măsurile de plafonare a preţurilor în vigoare la momentul aprobării Raportului asupra inflaţiei (8 noiembrie 2022), care expiră la 31 august 2023.

Ca urmare, ulterior înscrierii pe o traiectorie descrescătoare de la începutul anului viitor, rata anuală a inflaţiei IPC va cunoaşte noi creşteri temporare de nivel în trimestrul III 2023, implicit şi valori relativ mai ridicate la sfârşitul anului 2023. Valorile prognozate pentru finele anului curent şi al celui viitor sunt de 16,3% şi, respectiv, 11,2%, revizuite în sus substanţial. La orizontul prognozei, septembrie 2024, nivelul proiectat este de 4,2%, în condiţiile unor efecte de bază importante asociate tot evoluţiei preţurilor la energie”, menționează sursa citată.

BNR notează că prelungirea recent anunțată a schemei de plafonare dincolo de data de 31 august 2023 sugerează, la o primă estimare, o rată anuală a inflației IPC care ar putea fi cu aproximativ 4,1 puncte procentuale mai mică în decembrie 2023, precum și o traiectorie constant descendentă a indicatorului pe parcursul anului următor. În comparație cu traiectoria prezentată în scenariul de bază, balanța riscurilor pe termen scurt pentru rata anuală a inflației este în continuare înclinată în sus. Cu toate acestea, pe termen mediu, acesta s-ar putea dovedi mai degrabă echilibrat.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.