Infofinanciar > Lumea la zi > Republicanii cer publicarea documentului care vizează mandatul de percheziție al lui Trump! Justiția se opune
Lumea la zi

Republicanii cer publicarea documentului care vizează mandatul de percheziție al lui Trump! Justiția se opune

Trump, Sursă foto: zf.ro
FOTO: zf.ro

Singurul document care n-a fost desecretizat este cel conform căruia s-a obținut mandatul de percheziție pentru a intra pe domeniul familiei Trump. Declarația ar fi fost una întemeiată. De asemenea, ea a dus la obținerea mandatului și conținea probe pe care Departamentul de Justiție le-a utilizat pentru a formula acuzațiile.

Atât Republicanii, cât și agențiile de presă au solicitat publicarea documentului în baza căruia s-a solicitat mandatul de percheziție. Legislatorii republicani au mers mai departe și au cerut ca acesta să fie desigilat și prezentat în fața Congresului în briefing-uri secrete.

Aceeași solicitare a avut-o și Trump. Acesta a declarat în cursul săptămânii trecute, conform Digi24, că procedura de percheziție a reprezentat un abuz politic, avânt în vedere faptul el a acceptat să colaboreze cu agențiile guvernamentale.

Poziția Departamentului de Justiție american, exprimată prin avocații instituției, este împotriva desecretizării documentului în cauză. Astfel, s-ar periclita întreaga activitate de investigare a anchetei, prin devoalarea modalității de colectare a probelor.

În completarea poziției au mai fost adăugate referințe care trimit la faptul că dosarul conține informații sensibile despre martorii implicați.

Care sunt informațiile existente confirmate

Justiția americană a desecretizat doar mandatul de arestare și alte documente adiacaente investigației. Aceasta a permis FBI-ului să confiște 11 pachete cu documente clasificate găsite în reședința lui Donald Trump din Florida. Respectivele acte erau văzute ca fiind „Top Secret” alături de un al set care conțineau ”informații sensibile compartimentate”.

De asemenea, mandatul de arestare emis de Departamentul de Justiție stipulează legile care au fost încălcate de Trump și care i-a adus statutul de suspect în această anchetă. Prima dintre normele încărcate ale fostului președinte face referire la interzicerea falsificării sau distrugerea probelor conținute într-o anchetă federală.

A doua lege pe care a încălcat-o Trump ,conform DOJ, face trimitere la ”Espionage Act” prin care este interzisă colectarea, transmiterea sau pierderea informațiilor legate de apărarea țării. Aceasta are scopul de folosi informațiile respective împotriva interselor de ordin național al Statelor Unite.

Dacă acuzațiile se dovedesc adevărate, fostul președinte este pasibil de 33 de ani de închisoare.

Mai poate candida Trump la alegeri, în pofida acuzațiilor pe care i le aduce FBI?

Investigația are două direcții de acțiuni pentru viitorul politic al lui Trump: fie îl va ajuta, fie îi va pune „piatra de mormânt” pe cariera politică. Cum era de așteptat, ce-a de-a doua varianta a fost instrumentalizată de staff-ul de campanie electorală al lui Donald Trump care putea să o includă în programul său politic ca tema principală.

Statutul de suspect nu îl împiedică pe Donald Trump să participle la alegerile intermediare din Noiembrie an curent. Acesta, ca oricare alt cetățean, beneficiază de prezumția de nevinovăție.

De asemenea, FBI-ul a confiscat în timpul percheziției reședinței din Mar-a-Lago trei pașapoarte ale fostului președinte, din care unul era expirat.

Conform informațiilor, Trump nu are dublă cetățenie, însă, unul din pașapoarte este emis de autoritățile competente special pentru Președinții Americani. Actul de călătorie i-a fost returnat fostului Președinte în cursul zilei de luni.