Infofinanciar > Lumea la zi > Republicanii îi forțează mâna lui Biden. Camera Reprezentanților vrea reluarea sprijinului pentru Israel
Lumea la zi

Republicanii îi forțează mâna lui Biden. Camera Reprezentanților vrea reluarea sprijinului pentru Israel

Încrederea americanilor în instituții, în frunte cu Președinia, a scăzut drastic sub mandatul lui Joe Biden
Sursa foto: Arhiva companiei

Republicanii din Camera Reprezentanților vor să voteze un proiect de lege care ar obliga administrația Biden să reia livrările de arme către Israel.

Republicanii din Camera Reprezentanților vor să voteze împotriva deciziei administrației Biden de a opri un transport de bombe pentru Israel. Casa Albă a arugmentat că acestea ar putea fi lansate asupra zonelor dens populate din Rafah.

La câteva zile după ce a suspendat transportul de bombe, administrația a declarat însă că va continua livrările. Sunt prevăzute arme noi, inclusiv muniție pentru tancuri, vehicule tactice și mortiere. Valoarea ajutorului este estimată la peste 1 miliard de dolari în

Se așteaptă ca măsura să treacă de Camera condusă de republicani. Dar nu are niciun viitor în Senatul controlat de democrați.

Opiniile parlamentarilor democrați din Camera Reprezentanților sunt împărțite. Unii au adoptat o poziție pro-palestiniană fermă. Câțiva chiar asimilând acțiunile Israelului cu genocidul. Alții sunt ferm pro-Israel.

O parte a partidului a adoptat o poziție de mijloc. Susțin dreptul Israelului de a se apăra. Dar își exprimă totodată îngrijorarea față de numărul tot mai mare de victime în rândul civililor palestinieni și solicită o încetare a focului.

Americanii sunt nemulțumiți de Biden

Sondajele de opinie arată că americanii sunt împărțiți în ceea ce privește Israelul. Dar că nu sunt de acord cu modul în care președintele Biden a gestionat conflictul. Într-un sondaj recent ABC News/Ipsos, 38% dintre respondenți au declarat că SUA fac prea mult pentru a ajuta Israelul. Este cu 7% mai mult decât la începutul acestui an. Alți 20% au declarat că SUA nu ajută suficient. Iar 40% consideră că nivelul de sprijin este aproximativ corect.

Republicanii au fost în favoarea unei largi marje de manevră pentru armata israeliană. Legea de sprijinire a asistenței pentru securitate în Israel, condusă de republicani, ar impune „livrarea promptă” a armelor reținute către Israel în termen de 15 zile de la promulgarea ei.

„Administrația Biden sfidează voința Congresului prin reținerea livrărilor de arme. A spus cu puțin timp în urmă că trebuie să avem un sprijin de fier pentru Israel… Dar acțiunile sale fac exact contrariul.”, a declarat președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.

Biden se opune proiectului de lege

Casa Albă a declarat că Biden se va opune proiectului de lege. Și liderii democrați din Camera Reprezentanților îi îndeamnă pe membri să voteze împotrivă. Ei argumentează că legislația „ar constitui o limitare fără precedent” a autorității lui Biden.

„Împărtășim obiectivul Israelului de a învinge Hamas. Și vom continua să fim alături de Israel pentru a realiza acest lucru”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Consilieri ai Casei Albe i-au sunat pe democrații din Camera Reprezentanților și i-au încurajat să voteze împotriva proiectului de lege. Cu toate acestea, se estimează că aproape 20 de reprezentanți erau așteptați să se despartă de poziția partidului.

Greg Meeks, cel mai important democrat din Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, a făcut apel la democrați să voteze împotriva măsurii.

„Ceea ce încercăm să facem este să salvăm vieți nevinovate. Dar vrem, de asemenea, să ne asigurăm că prindem conducerea Hamas. Iar aceasta este modalitatea.”, a declarat Meeks.

Legea privind conștientizarea antisemitismului

Votul a pus presiune, de asemenea, asupra membrilor evrei în special. Reprezentantul Greg Landsman a declarat că intenționează să voteze în favoarea proiectului de lege. Dar a spus că republicanii ar trebui să îl retragă și să colaboreze cu democrații pentru a-l redacta într-un mod care să îi permită să obțină sprijinul marii majorități a Camerei.

„Cu această versiune, au ales – din nou – să folosească Israelul ca armă politică. Au făcut-o și cu antisemitismul. Este frustrant și trist”, a declarat Landsman.

La începutul acestei luni, republicanii din Camera Reprezentanților au încercat să evidențieze disensunile democraților cu privire la protestele pro-palestiniene din campusurile din întreaga țară prin votul asupra Legii privind conștientizarea antisemitismului. Aceastra ar impune Departamentului Educației să folosească definiția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului pentru antisemitism atunci când aplică legile federale împotriva discriminării.

Definiția IHRA a fost criticată de unele grupuri din motive de libertate de exprimare, Conform acestora echivalează dezaprobarea guvernului israelian cu antisemitismul. Proiectul de lege a fost adoptat. Dar 21 de republicani s-au alăturat celor 70 de democrați și au votat „nu”.

SUA nu își recunosc contribuția

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminică la CBS News că, deși administrația a oprit transportul a 3.500 de bombe cu încărcătură mare, nu încetinește livrarea altor arme către Israel.

Administrația Biden a prezentat un raport săptămâna trecută în Congres. Potrivit acestuia numărul mare de victime civile din Gaza „ridică întrebări substanțiale”.  Respectiv, dacă armata israeliană a luat măsuri adecvate pentru protejarea civililor.

Raportul nu a făcut nicio legătură directă între armele furnizate de SUA și incidentele care au provocat moartea civililor. Dar a evidențiat dependența Israelului de armamentul american. Și că este rezonabil să se creadă că acesta a fost folosit în „cazuri incompatibile” cu obligațiile Israelului în ceea ce privește dreptul umanitar internațional.

Liderul republican al minorității din Senat, Mitch McConnell a declarat că nu ar trebui să existe o linie roșie în ceea ce privește numărul de victime palestiniene. „Nu cred că ar trebui să le spunem israelienilor cum să desfășoare campania militară.”, a declarat acesta, citat de WSJ.