Infofinanciar > Lumea la zi > Israelul și Egiptul se învinovățesc. Ajutorul pentru Gaza a fost blocat la Rafah
Lumea la zi

Israelul și Egiptul se învinovățesc. Ajutorul pentru Gaza a fost blocat la Rafah

Granita Egipt Gaza Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto: Arhiva companiei

Israelul a declarat, marți, că depinde de Egipt să redeschidă punctul de trecere de la Rafah. Dar să permită accesul ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza. Acest lucru a determinat Cairo să denunțe ceea ce a descris drept „încercări disperate” de a transfera vina pentru blocarea ajutorului.

De când Israelul a preluat controlul asupra punctului de trecere, la 7 mai, ajutoarele s-au acumulat pe partea egipteană a frontierei.

„Cheia pentru prevenirea unei crize umanitare în Gaza se află acum în mâinile prietenilor noștri egipteni”. Declarațiile aparțin ministrului israelian al afacerilor externe, Israel Katz.

Comentariile au atras un răspuns rapid și furios din partea ministerului egiptean de externe. El a declarat că Israelul este responsabil pentru criza umanitară din Gaza. Totodată, a spus că operațiunile militare israeliene din Rafah sunt principalul factor care blochează ajutorul.

„Ministrul de externe a denunțat cu fermitate încercările disperate ale părții israeliene de a face Egiptul responsabil pentru criza umanitară fără precedent cu care se confruntă Fâșia Gaza”, a declarat ministerul într-o declarație.

Egiptul a declarat că punctul de trecere a rămas deschis din partea sa încă de la începutul conflictului.

Cairo a fost unul dintre mediatorii în discuțiile de încetare a focului între Israel și Hamas. Dar relația sa cu Israelul s-a schimbat în timpul conflictului, mai ales după înaintarea israeliană în Rafah, potrivit Reuters.