Infofinanciar > Lumea la zi > Putin pregătește o vizită în Moldova. Fostul șef al CIA, David Petraeus semnalează că președintele rus nu se va opri aici
Lumea la zi

Putin pregătește o vizită în Moldova. Fostul șef al CIA, David Petraeus semnalează că președintele rus nu se va opri aici

Rușii vor să se răzbune pentru pierderile umane suferite
Sursa foto: Arhiva companiei

Amenințările președintelui rus din ultima perioadă care vizează invazia țărilor baltice sau declanșarea unui noi război pe continent trebuie tratate cu seriozitate.

Fostul șef al CIA, David Petraeus a vorbit despre planurile lui Putin și a avertizat că acesta nu se va opri la Ucraina.

Amenințările lui Putin sunt periculoase

Generalul David Petraeus, care a lucrat pentru armata americană timp de 40 de ani, a avertizat că Putin „nu se va mulțumi cu Ucraina”.

„Războiul din Ucraina s-ar putea extinde în regiune dacă Putin reușește în Ucraina. El nu s-ar mulțumi să se oprească la Ucraina. Moldova ar urma în mod clar. După aceea, ar putea fi Lituania sau unul dintre celelalte state baltice“, a menționat fostul director al CIA.

David Patraeus a spus că aliații occidentali ai Ucrainei trebuie să-și îmbunătățească tacticile pentru a ajuta la câștigarea războiului. Specialiștii au transmis de mai multe ori faptul că Putin are de gând să atace mai multe ținte, după Ucraina, pentru a-și îndeplini fantezia de reîntregire a imperiului pierdut.

Mai mult decât atât, Putin a amenințat că va furniza rachete cu rază lungă de acțiune aliaților săi, dacă Occidentul va trimite arme statului ucrainean.

De asemenea, Patraeus a menționat că Putin a fost „foarte clar” în ceea ce privește un nou război pe continentul european.

„Războiul din Ucraina s-ar putea extinde în regiune dacă Putin reușește în Ucraina. El nu s-ar mulțumi să se oprească la Ucraina. Moldova ar urma în mod clar.

După aceea, ar putea fi Lituania sau unul dintre celelalte state baltice”, a adăugat fostul director al CIA.

Dacă Occidentul vrea să-l înfrângă pe Putin, trebuie să facă „tot ce este omenește posibil” pentru a ajutat statul ucrainean, potrivit lui David Patraeus.

Ucraina trebuie să facă progrese în domeniul tehnologiei

Totodată, Ucraina este obligată să facă „progrese mai mari în domeniul tehnologiei” dacă vrea să câștige lupta împotriva lui Putin.

Flota Mării Negre a lui Putin, odinioară temută, a fost umilită în timpul conflictului. Armata ucraineană a atacat navele rusești folosindu-se de o combinație „creativă” de rachete puternice și drone maritime kamikaze.

Acest lucru a oferit un timp de răgaz Ucrainei deoarece capacitatea Rusiei de a lovi țintele s-a diminuat.

Cu toate acestea, Petraeus susține că pentru a reuși să câștige acest război, Ucraina trebuie să-și amplifice cât mai repede efectivele și puterea militară. Iar aici intervine și ajutorul aliaților din Occident.

„Rusia generează forțe suplimentare considerabile, are o populație de peste trei ori mai mare decât cea a Ucrainei, are o economie de zece ori mai mare și alte câteva avantaje.

Realitatea este una dificilă și încă un motiv în plus pentru care ar trebui să facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina în toate modurile posibile” a declarat generalul.

Securitatea europeană are parte de un viitor incert

Declarațiile fostului șef CIA vin în urma comentariilor președintelui leton Edgars Rinkevics. Acesta anticipează că securitatea europeană va avea parte de un viitor nesigur în fața Rusiei, care este din ce în ce mai agresivă.

El a spus că liderul de la Kremlin este călăuzit de „resentimentul față de imperiul său pierdut”.

„Dacă Rusia simte că a câștigat în Ucraina, tentația va fi să continue. Dacă simte că a fost învinsă, dorința va fi de răzbunare”, a spus Rinkevics.

Următoarea țintă a lui Putin după Ucraina va fi Republica Moldova. După care regiunile din Caucaz și Asia Centrală. Aici ar putea fi incluse țări precum Armenia, Azerbaidjan, Georgia. Dar și Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan.

Securitatea Europei va fi pusă în pericol pentru „ani, dacă nu decenii care vor urma”, a semnalat Rinkevics, potrivit Adevărul.ro