Infofinanciar > Lumea la zi > Republica Moldova face apel la oficialii din UE. Rusia nu ar trebui să aibă influență asupra aderării
Lumea la zi

Republica Moldova face apel la oficialii din UE. Rusia nu ar trebui să aibă influență asupra aderării

republica moldova ue (sursă foto: Radio Roldova)
Sursa foto: arhiva companiei

Republica Moldova dorește să devină cel mai nou membru al UE. În acest fel face presiuni pentru a i se oferi o cale clară de aderare atunci când Bruxelles-ul își va dezvălui luna viitoare cele mai recente planuri de extindere. În ciuda temerilor că aderarea ar putea antrena blocul într-un conflict cu Rusia. Vechi de zeci de ani.

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, a insistat într-un interviu că aspirațiile UE ale țării sale nu ar trebui să fie la mila Moscovei. Care continuă să sprijine regiunea separatistă Transnistria.

Conflictul îngreunează situația

„Totul ar fi mai ușor dacă o țară ca a noastră nu ar avea un conflict separatist. Ne afectează securitatea, economia, capacitatea de control la frontieră. Are efecte negative masive”, a recunoscut el. Susținută de Kremlin, Transnistria este o regiune situată de-a lungul graniței Republicii Moldova cu Ucraina. Funcționează ca un stat nerecunoscut de la căderea URSS. Păstrează steagul cu secera și ciocanul din epoca sovietică și folosește limba rusă ca limbă oficială.

Cu toate acestea, Popescu a insistat că nu este „deloc” adevărat că impasul va afecta ambițiile de aderare ale Moldovei.

„Teritoriul care este controlat de guvernul nostru de la Chișinău poate adera la UE indiferent de ceea ce se întâmplă la est de noi. Iar acest lucru include situația din jurul Transnistriei”, a spus el. „Nimeni nu dorește țări divizate în interiorul UE. Dar menținerea țărilor la mila manipulării geopolitice și a conflictelor separatiste ar fi chiar mai rău pentru continent, pentru UE și pentru noi”.

Diplomații moldoveni de la Bruxelles vor prezenta marți, 19 septembrie, Comisiei un document de poziție în care vor argumenta că guvernul lor „a depus eforturi susținute pentru a ancora ferm țara în familia europeană a națiunilor”. În următoarele săptămâni „Moldova va lansa, de asemenea, un proces de autoevaluare pentru a identifica necesitățile legislative pentru discuțiile de aderare așteptate”. Va deschide astfel calea pentru a adera fără întârziere la bloc.

Conflictul militar din Ucraina

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat în repetate rânduri invazia Rusiei în Ucraina. A declarat, totodată, că țara sa de 2,6 milioane de locuitori trebuie să rupă legăturile sale istorice strâns legate de Moscova. În iunie anul trecut, liderii UE au acordat fostei republici sovietice statutul de candidat. De asemenea, și Ucraina a primit acest statut.

De asemenea, Bruxelles-ul a pus la dispoziție sute de milioane de euro pentru a ajuta Moldova să pună capăt dependenței sale de energia rusă. A trimis și o misiune civilă în această țară în urma avertismentelor serviciilor de informații ucrainene. Acestea au avertizat că politicienii pro-ruși plănuiesc să organizeze o lovitură de stat și să răstoarne guvernul. Între timp, sondajele de opinie au arătat în mod constant că majoritatea cetățenilor moldoveni sprijină aderarea la blocul comunitar. Iar aproape jumătate din populație are deja un pașaport UE, în mare parte datorită legăturilor de familie cu România vecină.

Piedicile aderării

Cu ocazia unei vizite în țară în luna mai, Josep Borrell, diplomatul de vârf al UE, a fost întrebat dacă conflictul transnistrean va întârzia procesul de aderare a Republicii Moldova. „Există precedente de state membre care au devenit state membre având o problemă teritorială în interior. Este cazul Ciprului”, a spus el.

Cu toate acestea, la începutul acestui an, românul Siegfried Mureșan, președintele delegației Parlamentului European în această țară, a declarat că „Republica Moldova nu poate deveni membră a UE cu trupe rusești pe teritoriul său împotriva voinței Republicii Moldova însăși”. Potrivit acestuia, în ciuda sprijinului pentru virajul său pro-occidental, „va trebui să rezolvăm acest lucru înainte de aderare”.

Bruxelles-ul va oferi o actualizare a planurilor sale de extindere în octombrie. Trei dintre candidații la aderare, Moldova, Ucraina și Georgia, se confruntă cu ocuparea unei părți din teritoriul lor de către trupele rusești. Având în vedere că războiul din Ucraina face ravagii chiar peste graniță, nu este clar dacă țările UE sunt pregătite să își asume un risc pentru visul european al Moldovei, informează politico.eu