Infofinanciar > Lumea la zi > Republica Moldova cumpără gaz de pe Bursa Română de Mărfuri! Se testează astfel un nou mecanism de achiziție
Lumea la zi

Republica Moldova cumpără gaz de pe Bursa Română de Mărfuri! Se testează astfel un nou mecanism de achiziție

Drapel Republica Moldova
Sursa foto: 999.md

Pentru prima dată, Energocom a cumpărat 24 MWh de gaze naturale pentru ziua următoare la un preț de 1 MWh pe oră de la Bursa Română de Mărfuri. Costul a fost de 240 de lei românești pe MWh (însemnând 48,82 euro).

Acest proces de cumpărare a fost realizat pentru a dezvolta un nou lanț de aprovizionare și pentru a testa un nou mecanism de achiziție de gaze naturale. Prețul nu conține și costul de transport, iar gazul va fi revândut către Moldovagaz SA.

Motivația achiziției

Măsura a fost luată, după spusele directorului interimar al companiei, Victor Bânzari, pentru a diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale în căutarea unor surse mai economice și pentru a garanta securitatea energetică a națiunii.

Pentru a profita de contextul favorabil al prețurilor și pentru a achiziționa gaze noi, SA Energocom caută acum parteneri în alte țări, conform timpul.md.

Efectele războiului asupra Moldovei

Republica Moldova a avut mult de suferit în urma conflictului din Ucraina. Națiunea de peste Prut se află într-o situație dificilă de gestionat din cauza pericolelor și amenințărilor de conflict de-a lungul graniței. Oficialii din Republica Moldova sunt îngrijorați de potențialul de destabilizare a țării, precum și de fabricarea unor potențiale bariere în calea aderării sale la UE.

În lumina acestor fapte, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a justificat prelungirea stării de urgență în țara sa prin faptul că există pericole de securitate. Starea de urgență va fi prelungită de Parlamentul de la Chișinău pentru încă 60 de zile, începând cu 5 aprilie 2023.

,,Prelungirea stării de urgență este absolut necesară și din cauza faptului că ne confruntăm, în continuare, cu elemente ale unui război hibrid purtat împotriva țării noastre, un război menit să ne împiedice, să fim o țară liberă, integrată în Uniunea Europeană. Suntem supuși constant atacurilor hibride din partea grupării pentru hoție și război care are o misiune clară: să aducă destabilizare în Republica Moldova. Scopul lor este să organizeze haos. Am observat recrudescența, adică reluarea cu tentative și mai brutale de destabilizare a așa-numitor proteste plătite în luna martie”, a afirmat premierul.

Maia Sandu, nesigură de situația țării

În același timp, premierul a declarat că starea de alertă reprezintă o șansă pentru guvern de a oferi siguranță și bunăstare locuitorilor săi: comisia pentru circumstanțe extraordinare a pus în aplicare măsuri pentru a gestiona crizele energetice și umanitare, precum și amenințările hibride, dar întotdeauna cu gândul la îmbunătățirea calității vieții rezidenților. Guvernul și instituțiile statului vor continua să lucreze pentru a menține armonia socială și pentru a promova redresarea economică a națiunii, a comunicat Dorin Recean.

Potrivit reprezentanților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), alte națiuni din vecinătatea Ucrainei nu au implementat o măsură similară, de aceea se opun propunerii de prelungire a stării de alertă.

Deputatul BCS Diana Caraman a subliniat cât de ridicole sunt aceste măsuri. Teoriile conspiraționiste privind amenințările la adresa securității națiunii devin ridicole, a susținut ea. Ca răspuns la această afirmație, premierul i-a dat deputatului următorul sfat: nu acceptați principiile de securitate națională la prima vedere, fără a aduna mai întâi informații.

„Doamna Caraman, eu înțeleg că dumneavoastră nu ați fost nici la Bucea, nici la Irpin și să vedeți ororile războiului. Nu ați fost în situația în care să gestionați riscuri legate de oameni care vor să destabilizeze și nu trebuie să induceți în eroare și să faceți demagogie atunci când este vorba de securitatea țării”, a comentat Dorin Recean, potrivit adevărul.ro.