Infofinanciar > Lumea la zi > Renunță Elveția la neutralitate? Volodimir Zelenski va ține un discurs în parlamentul de la Berna
Lumea la zi

Renunță Elveția la neutralitate? Volodimir Zelenski va ține un discurs în parlamentul de la Berna

elvetia, sursă foto dreamstime
Sursă foto: dreamstime

Parlamentul elvețian a aprobat o cerere a autorităților ucrainene de a se adresa președintelui Volodimir Zelenski. Invitația vine pe fondul presiunilor făcute asupra guvernului elvețian de a rupe o tradiție seculară de neutralitate și de a pune capăt interdicției de a exporta arme elvețiene în zonele de conflict, cum ar fi Ucraina.

Subiectul discursului lui Zelenski, care va fi primul prin video al unui lider străin în fața legislativului, nu este cunoscut. El este programat pentru sesiunea de vară, care începe la 30 mai.

În timpul acestei sesiuni, legislatorii urmează să pună în discuție și o moțiune pentru a oferi Ucrainei un sprijin de 5 miliarde de franci elvețieni (5,6 miliarde de dolari) pe o perioadă de 5-10 ani, conform Reuters.

Elvețienii au refuzat reexportul de arme către Ucraina

Moțiunea și discursul lui Zelenski survin la două luni după ce guvernul elvețian a declarat că nu va schimba politica sa care interzice transferul de arme fabricate în Elveția către o țară terță, în pofida presiunilor tot mai mari din partea națiunilor europene de a le exporta către Ucraina.

Apelurile pentru ca Elveția să renunțe la secole de tradiție ca stat neutru au crescut atât pe plan intern, cât și extern, de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de un an. În ianuarie, două comisii parlamentare au recomandat ca aceste reguli să fie relaxate. Cu toate acestea, cabinetul de la Berna a respins apelul în urma unei reuniuni.

„Consiliul Federal este angajat față de valorile neutralității elvețiene și va continua să lucreze pentru a se asigura că beneficiile neutralității sunt realizate”, a declarat acesta.

De la începutul războiului, Elveția a primit cereri din partea Germaniei, Danemarcei și Spaniei pentru a aproba reexportul de material de război elvețian în Ucraina, dar toate aceste cereri au fost respinse. Cu toate acestea, a adoptat sancțiunile Uniunii Europene și a cerut în mod repetat retragerea trupelor rusești din Ucraina.

Neutralitatea este în pericol

Elveția este aproape de a rupe cu secole de tradiție ca stat neutru, în timp ce o schimbare pro-Ucraina în starea de spirit publică și politică pune presiune asupra guvernului pentru a pune capăt interdicției privind exporturile de arme elvețiene către zonele de război.

Cumpărătorii de arme elvețiene sunt împiedicați legal să le reexporte, o restricție despre care unii reprezentanți ai marii industrii de armament a țării spun că afectează acum comerțul.

Între timp, apelurile vecinilor europeni ai Elveției de a permite astfel de transferuri către Kiev au devenit tot mai puternice pe măsură ce asaltul Rusiei se intensifică, iar cele două comisii de securitate ale parlamentului au recomandat ca regulile să fie relaxate în consecință.

Conform neutralității elvețiene, care datează din 1815 și este consacrată printr-un tratat din 1907, Elveția nu va trimite arme direct sau indirect către combatanții unui război. Ea aplică un embargo separat asupra vânzărilor de arme către Ucraina și Rusia.

Țările terțe pot, în teorie, să se adreseze oficialilor de la Berna pentru a reexporta armele elvețiene pe care le au în stoc, dar permisiunea este aproape întotdeauna refuzată.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.