Infofinanciar > Lumea la zi > CE dă mână liberă la renovarea clădirilor publice! A stat mult această lege în dezbateri
Lumea la zi

CE dă mână liberă la renovarea clădirilor publice! A stat mult această lege în dezbateri

O directivă a UE pe tema clădirilor a fost adoptată vineri, 12 aprilie, de către reprezentanții statelor membre. În acest fel, se deschide astfel calea pentru planurile naționale de renovare. Asta pe fondul aplauzelor venite din partea industriei eficienței energetice.

La sfârșitul anului 2021, Comisia Europeană (CE) a propus o revizuire a Directivei privind performanța energetică a clădirilor (EPBD). S-a luat această măsură pentru a stimula rata de renovare a clădirilor și pentru a combate o treime din emisiile de CO2 din UE. După negocieri îndelungate și incertitudini legate de posibilitatea de a se ajunge la un acord asupra legii, țările UE au adoptat legea vineri, 12 aprilie, cu o majoritate redusă.

Italia și Ungaria au votat împotrivă, în timp ce Croația, Cehia, Suedia, Slovenia și Polonia s-au abținut. „În sfârșit! Uneori mă îndoiam că vom ajunge vreodată aici”, a declarat Adrian Hiel, de la grupul de lobby urban Energy Cities. Un consilier al ministrului austriac al energiei a declarat: „Felicitări tuturor celor implicați”, scrie Euractiv.