Infofinanciar > Info > Regulile pe care credincioșii trebuie să le respecte de Rusalii. Ce nu este bine să faci în zilele de sărbătoare
Info

Regulile pe care credincioșii trebuie să le respecte de Rusalii. Ce nu este bine să faci în zilele de sărbătoare

Rusalii - sursa foto - kanald.ro
sursa foto - kanald.ro

Zilele de duminică și luni aduc o sărbătoare religioasă importantă la nivel național. Cu ocazia acestei sărbători religioase, românii primesc două zile libere legale de la stat. Astfel, aceste două zile sunt extrem de importante pentru credincioși. Cu această ocazie, oamenii trebuie să respecte anumite reguli, precum rugăciunea, smerenia, curățarea și sfințenia minții și trupului.

În zilele de Rusalii se sărbătorește o ocazie religioasă creștină, ce marchează coborârea Duhului Sfânt peste apostoli. Această celebrare are loc la 50 de zile după Paști. Pentru credincioși este important păstrarea unor tradiții și obiceiuri, care sunt în conformitate cu regulile bisericii. Este important ca oamenii să fie atenți la ce acțiuni trebuie să facă cu ocazia acestei zile și ce reguli religioase sunt importante de respectat.

Zilele de Rusalii

În acest an, Rusaliile se sărbătoresc pe data de 4 și 5 iunie, în zilele de luni și duminică. Așa cum se spune din popor, Rusaliile reprezintă spiritele morților, care conform tradiției s-au ridicat din morminte în Joia Mare și au petrecut Paștele cu oamenii dragi rămași în viața. Aceste spirite refuză să se mai întoarcă la locul celor morți și încep să devină spirite rele ce fac rău oamenilor. În limbajul popular, Rusaliile sunt cunoscute sub multe forme, precumiele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului sau ursoaice. Aceste spirite sunt portretizate în trup de om, îmbrăcate în alb, iar locurile în care aleg să-și facă dansul rămân conform vorbelor din străbuni, arse și nefertile.

Legenda de Rusalii spune faptul că aceste ființe fantastice și supranaturale, umblă toată ziua și noaptea prin văzduh. Se spune că aceste spirite pot lua mințile oamenilor slabi de înger, care nu respectă obiceiurile acestei zile. Astfel, sunt anumite lucruri pe care oamenii le pot face și acțiuni care nu sunt considerate corecte a fi desfășura în aceste zile. Sărbătoarea de Rusalii este considerată o celebrare solemnă. În acest context, petrecerile și dansurile sunt considerate inadecvate în aceste zile.

În plus, ca în cazul oricărei sărbători religioase importante, este bine să se evite spălatul hainelor, călcatul sau orice activitate casnică de acest gen. În anumite zone, este considerat faptul că în astfel e zile nu este bine să muncești pământul, să mergi la câmp și să desfășori activități ce necesită muncă fizică. În eventualitatea în care oamenii fac acest lucru, tradiția spune că spiritele rele îi vor prinde pe oameni și îi vor pedepsi. Totodată, de Rusalii, oamenii nu trebuie să meargă în vie sau să ajungă în locuri pustii deoarece există eventualitatea de a fi prinși de iele, care îi ademenesc cu dansul lor fermecător, astfel aducându-i la pierzanie, conform Romania TV .

Tradiții și obiceiuri

În cadrul acestei sărbători există multe obiceiuri, care în zilele noastre se respectă mai mult în satele românești. Obiceiul credincioșilor de a aduce ramuri de tei și de nuc la biserică pentru a fi binecuvântate este încă practicat în comunități. Întrucât au capacitatea de a alunga spiritele rele, aceste ramuri sfințite sunt apoi folosite pentru a decora casele și icoanele. În unele locuri, credincioșii folosesc, de asemenea, nucșoară, usturoi și pelin, pe lângă frunzele sau ramurile de tei și nuc.

Pentru a evita să fie „luați de Rusalii” sau atacați de Ielele neiertătoare, unii oameni poartă aceste buruieni și pe piept sau în buzunare. Rusaliile sunt un eveniment religios cu o mare însemnătate pentru credincioși, care aduce cu sine o varietate de tradiții care se regăsesc mai ales în orașele și satele mai mici, conform Tradiții și Superstiții.