Infofinanciar > Info > Calendarul ortodox 3 iunie 2023: Astăzi sărbătorim Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri de urmat
Info

Calendarul ortodox 3 iunie 2023: Astăzi sărbătorim Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri de urmat

Mosii-de-vara
sursă foto calendarul ortodox

În România, tradiția Moșilor de vară este una profund înrădăcinată în cultura și obiceiurile populare. Sărbătoarea marchează o perioadă specială a anului, oferind ocazia de a onora memoria și înțelepciunea strămoșilor noștri.

Cu toate că Moșii de vară nu are o dată fixă în calendar, fiind sărbătorit în fiecare an într-o zi de sâmbătă înainte de Rusalii, este un moment încărcat de tradiții și semnificații pentru românii de pretutindeni.

În această zi, oamenii obișnuiesc să meargă la cimitir pentru a aduce flori și lumânări la mormintele strămoșilor și ale celor dragi care ne-au părăsit. Este un gest de respect și recunoștință față de cei care ne-au călăuzit în viață și care ne-au lăsat un moștenire valoroasă. Este un moment de aducere aminte și de conectare spirituală cu rădăcinile noastre, într-un mod emoționant și profund.

În plus, Moșii de vară reprezintă și o oportunitate de a ne întâlni cu rudele și prietenii, de a petrece timp împreună și de a împărtăși amintiri și povești despre cei dragi. Este un prilej de comuniune și solidaritate, în care putem simți prezența și influența lor în viețile noastre. Astfel, sărbătoarea devine un moment în care se încheagă legăturile dintre generații și se cultivă respectul și dragostea pentru familia extinsă.

Tradiții de Moșii de vară

De Sâmbăta Morților, femeile obișnuiesc să pregătească colivă și mâncăruri speciale, pe care le duc la biserică pentru a fi sfințite. După Sfânta Liturghie, acestea oferă de pomană mâncarea celor prezenți la slujbă, cu o atenție deosebită acordată copiilor, bărbaților și oamenilor nevoiași, în memoria și în onoarea sufletelor celor decedați.

În schimb, cu ocazia Moșilor de vară, tradiția presupune pregătirea de noi căni, vase și linguri, care vor fi folosite pentru servirea unor preparate specifice. Printre acestea se numără orezul cu lapte și cireșe, dar și alte feluri de mâncare. De asemenea, coliva și vinul sunt împărțite în cadrul acestei sărbători.

Există și obiceiul de a oferi de pomană îmbrăcăminte, încălțăminte sau alte bunuri celor aflați în nevoie. De asemenea, în această zi se obișnuiește să se pregătească bucate tradiționale, în special preparate culinare care erau pe placul și gustul strămoșilor noștri.

Sfinții Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie

Anul acesta, Moșii de vară pică în aceeași zi cu Sfinții Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie. Sfântul Luchilian a trăit în secolul al III-lea, în timpul domniei împăratului Aurelian. Înainte de a se converti la creștinism, Luchilian practica închinarea la idolii vremii. Totuși, la o vârstă înaintată, el a găsit lumina credinței în Hristos. Deși a fost supus unor torturi brutale, refuzând să renunțe la credința sa, trupul său era plin de răni. În cele din urmă, Luchilian a fost aruncat în temniță, unde a întâlnit patru tineri: Ipatie, Pavel, Dionisie și Claudie, care erau și ei închiși din același motiv, pentru că au refuzat să se lepede de credința în Hristos.

În acele momente dificile, Sfântul Luchilian a fost o sursă de inspirație și încurajare pentru cei patru tineri. El i-a îndemnat să persevereze în martiriul lor și să nu se teamă de chinurile și moartea pe care le aveau în față. Astfel, ei petreceau ore în șir rugându-se lui Dumnezeu, întărindu-se reciproc în credința în Hristos.

Aruncați în foc, dar nevătămați, tinerii au fost decapitați, iar Luchilian răstignit. Trupurile lor au fost înmormântate, iar fecioara care i-a îngropat a fost decapitată pentru fapta sa, relatează RomâniaTV.