Infofinanciar > Info > Se schimbă regulile pentru asistența socială. Ministrul Muncii anunță ce modificări survin din martie
Info

Se schimbă regulile pentru asistența socială. Ministrul Muncii anunță ce modificări survin din martie

simona bucura-oprescu (sursă foto: hotnews.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a anunțat că luna aceasta va fi aprobat pachetul de legi pentru reforma sistemului de asistență socială.

Simona Bucura Oprescu, a precizat că Ministerul Muncii se află în plin proces de reformă a sistemului de asistență socială.

„Am vazut ce s-a intamplat în 2023 la Azilele Groaze Reacția noastră nu trebuie să fie doar una de moment. Nu putem să uităm subiectul și să trecem la altceva. (…) Iar atunci primul lucru pe care l-am făcut a fost modificarea legislației. Sunt patru legi pe care împreună cu specialiștii din domeniu, ONG-urile și cu cei din sistemul de asistență socială le-am analizat și am început să lucrăm pe ele. Le-am finalizat, au fost în Guvern, iar acum sunt foarte aproape de finalizarea procesului legislativ. Prin urmare, în martie vom avea aprobat și pachetul de reformă al asistenței sociale“, a declarat ministrul Muncii.

Conform sursei citate, în procesul de reformă un rol important în va avea utilizarea exitnspă a digitalizării în serviciile publice.

Este nevoie de un nou sistem

Potrivit ministrului, sistemul de asistența socială în România este foarte fragmentat. „Partea operațiomală a asistenței sociale se află la autoritățile locale. Partea de reglementare se află la Ministerul Muncii. Cea de plată a beneficiilor și prestațiilor a serviciilor de asistență socială se face prin ANPIS. Iar partea de control se face prin Inspecția socială care este tot la ANPIS.“, a precizat Simona Bucura Oprescu.

Conform acesteia, sistemul este fragmentat, nu este integrat și nu există o coordonare între aceste componente. „Instituțional avem nevoie de o altă arhitectură. În care să avem un sistem integrat de management al asistenței sociale. Care să reunească atât Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială, cât și ANPDPD și APDCA“, a precizat ministrul.

Datele sunt esențiale

Potrivit reprezentantului guvernului, din cauza acestei fragmentări, Ministerul Muncii nu dispune în prezent de datele necesare pentru realizarea unui proces decizional eficient.

„Este foarte important să avem date, și să le avem în orice moment. Sub acest aspect, noul pachet legislativ vine cu două componente. Voma avea un Registru național al beneficiarilor de asistență socială și de servicii sociale. Astfel încât, în orice moment, să avem toate datele despre o persoană vulnerabilă. Vom avea astfel trasabilitatea ei, de unde a plecat, care este aparținătorul, unde a ajuns, în ce condiții a fost îngrijit. Astfel încât să poți în orice moment să cunoști statusul unei persoane vulnerabile. Vom avea și un Registru național al furnizorilor de servicii sociale, care să includă o componentă importantă de review-uri, de feedback. (…) Toate acestea pot fi făcute folosind partea de digitalizare, algoritmi și inteligență articială.“, a precizat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, cu ocazia participării la conferința internațională „Women in Data Science Romania“, organizată de Universitatea Stanford și 360 Think Tank.

Printre participanții la eveniment s-au mai numărat Margot Gerritsen, profesor emerit la Universitatea Stanford, Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România, Veronica Ștefan, expert AI la Consiliul Europei etc.