Infofinanciar > Lumea la zi > Regele Charles al III-lea a încălcat tradiția. Familia regală își ascunde bolile
Lumea la zi

Regele Charles al III-lea a încălcat tradiția. Familia regală își ascunde bolile

Regele Marii Britanii, sursă foto cnbcnews.com
Sursa foto: Arhiva companiei

Recentul anunț făcut de Palatul Buckingham referitor la boala de care suferă regele Charles al III-lea reprezintă o încălcare a protocolului casei regale.

Anunțul recent referitor la faptul că regele Charles al III-lea este bolnav de cancer reprezintă o premieră pentru casa regală britanică. Tradiția suveranilor Regatului Unit este de a ține ascunsă de atenția publică orice afecțiune. Un exemplu în acest sens este bunicul actualului suveran, care a suferit de cancer și a ținut diagnosticul secret de public, potrivit Sky News.

„Bunicul regelui Charles, regele George al VI-lea, a murit de cancer pulmonar. Nimeni nu a știut că are cancer la plămâni. Unii istorici cred că nici măcar el nu a știut asta, că doctorii nu i-au spus”, conform sursei citate.

Recunoașterea bolii, o slăbiciune a suveranilor

Potrivit publicației, familiile regale europene, dar și din alte părți ale lumii, nu își fac publice suferințele. Explicația comună a acestei decizii este că bolile reprezintă un semn al slăbiciunii monarhului. Din acest motiv, obiceiul de a păstra tăcerea a fost menținut și în timpul domniei reginei Elisabeta.

„Din punct de vedere istoric, boala a reprezentat de fapt o cauză de slăbiciune. Această mentalitate a dăinuit până în secolele XX și XXI cu regina Elisabeta”, arată publicația.

În cazul reginei Elisabeta a II-a britanici au aflat despre această suferă de „probleme cu mobilitatea” doar cu câteva zile înainte de decesul suveranei, pe 8 septembrie a anului trecut.

Charles a întrerupt tradiția

Sky News consideră că anunțul făcut luni de Palatul Buckingham privind boală regelui este unul „într-un fel în linie cu vremurile în care trăim”.

Potrivit publicației, regele Charles al III-lea are o mentalitate diferită. Lucru pe l-a demonstrat din plin de-a lungul deceniilor în care a deținut titlul de Prinț de Wales.

Palatul Buckingham a precizat că suvernul își dorește să îi fie respectată intimitatea în această perioadă. Dar totodată a precizat că regele a dorit să facă public diagnosticul de cancer. Dorința a fost justificată prin faptul că, timp de mai mulți ani, Charles încercat să atragă atenția asupra bolii prin intermediul organizațiilor sale caritabile.

Care este situația medicală

Echipa medicală care se ocupă de regele Charles este condusă de dr. Michael Dixon și dr. Ranan Dasgupt.

Dr. Dixon este medicul de familie și președinte al Colegiului de Medicină și Sănătate Integrată. El a fost distins cu OBE pentru serviciile sale în domeniul asistenței medicale primare. Numirea sa a stârnit controverse din cauza susținerii homeopatiei și a altor metode de medicină alternativă.

Palatul Buckingham a declarat că „Dr. Dixon nu crede că homeopatia poate vindeca cancerul. Poziția sa este că terapiile complementare pot sta alături de tratamentele convenționale, cu condiția ca acestea să fie sigure, adecvate și bazate pe dovezi.”, conform Sky News.

Dr. Ranan Dasgupt a fost numit în cadrul echipei medicale în luna martie a anului trecut.