Lumea la zi

Regele Charles, apel către Parlament! El își dorește ca frații săi să aibă permisiunea de a acționa în numele său, în absența lui

Regele Charles, apel către Parlament! El își dorește ca frații săi să aibă permisiunea de a acționa în numele său, în absența lui
sursa foto BBC

Regele Charles a făcut apel către parlamentul britanic cu privire la modificarea legii, pentru a oferi permisiunea ca doi dintre frații săi să aibă drept de acțiune în numele său, în caz că acesta lipsește. Această cerere a venit pe fondul informațiilor conform cărăra prințul Andrew este în dizgrație.

Camera Lorzilor a fost gazda unei declarații citite în numele prințului Charles. Majestatea Sa, care a împlinit 74 de ani, a cerut ca numărul consilierilor de stat să crească, având pe lista propunerilor pe sora sa, Prințesa Anne și fratele cel mai mic, Prințul Edward, potrivit publicației Reuters.

Cum se poate acționa în numele monarhului?

Consilierii selectați sunt aleși dintre soți și cei patru adulți succesori pe linia de avansare la tron. Aceștia pot acționa în numele monarhului, dacă acesta este absent, pentru a duce la capăt prerogative, exceptate fiind rolurile importante precum numirea unui prim-ministru nou.

Charles al treilea, așa cum este cunoscut la nivel global, este regele Regatului Unit și al celorlalte 14 regate din Commonwealth. A fost cel mai longeviv moștenitor și, la vârsta de 74 de ani, a devenit cea mai în vârstă persoană care a accesat tronul britanic după moartea mamei sale, Elisabeta a II-a, la 8 septembrie 2022.

Ce presupune apelul lui Charles?

La momentul actual, apelul făcut de prințul Charles, ar presupune ca pe lângă Camilla și fiul său cel mai mare și moștenitorul său, Prințul William, să fie aduși totodată și fiul mai mic al regelui, Prințul Harry, fratele mai mic, Prințul Andrew și fiica cea mare a lui Andrew, Prințesa Beatrice.

Această intervenție în Parlament nu a fost lipsită de critici din partea comentatorilor, având în vedere faptul că nici Andrew, nici Harry nu mai au roluri regale oficiale.

Andrew a pierdut majoritatea titlurilor și a fost îndepărtat de îndatoririle regale în urma unui scandal provocat de prietenia sa cu regretatul finanțator american Jeffrey Epstein, un infractor sexual condamnat. Ulterior a fost soluționat un proces în Statele Unite ale Americii în care a fost acuzat de abuz sexual, transmite adevarul.ro.

Pe fondul unor scandaluri ale Casei Regale, prințul Harry a renunțat la regalitate în 2020 și s-a mutat în California, alături de soția sa Meghan.

„Pentru a asigura eficiența continuă a afacerilor publice atunci când nu sunt disponibil, cum ar fi în timp ce îndeplinesc sarcini oficiale în străinătate, confirm că aș fi cel mai mulțumit dacă parlamentul ar considera potrivit ca  numărul de persoane care ar putea fi chemate să acționeze în calitate de Consilierii de stat să fie mărit pentru a-i include pe sora și fratele meu”, se notează în declarația regelui.