Infofinanciar > Lumea la zi > Refugiații din Siria, trimiși înapoi acasă. UE vrea crearea unor zone de securitate
Lumea la zi

Refugiații din Siria, trimiși înapoi acasă. UE vrea crearea unor zone de securitate

Siria- criză umanitară Sursa foto The New York Times
sursa foto: arhiva companiei

Cipru a anunțat că face parte dintr-un grup de cel puțin opt state membre ale UE care susțin crearea unor zone de securitate în Siria. Această inițiativă are ca scop facilitarea repatrierii refugiaților care au fugit din cauza războiului civil.

Insula mediteraneană este cel mai apropiat stat membru al Uniunii Europene de Siria. Cipru a găzduit o conferință a țărilor ce sprijină această propunere. Evenimentul a avut loc la câteva zile după ce Uniunea Europeană a aprobat Pactul pentru migrație și azil. Este o reformă majoră care înăsprește controlul imigrației în Europa.

Țările participante la conferință au fost Austria, Republica Cehă, Danemarca, Grecia, Italia, Malta și Polonia.

Aceste țări, alături de Cipru, fac parte dintr-un grup mai larg de 15 state membre. Ele au pledat pentru „noi soluții” privind transferul migranților către țări terțe.

Ministrul cipriot, Constantinos Ioannou, a declarat  că, după 13 ani de conflict în Siria, „este timpul ca UE să-și redefinească poziția” față de această țară.

”Stabilitatea în această ţară nu a fost restabilită integral. Noi trebuie să accelerăm procesul. Trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru a crea condiţiile care ar permite revenirea tuturor persoanelor în Siria”, a adăugat el, conform ProTV.