Infofinanciar > Info > Reducerea pentru plata impozitului pe proprietate se apropie de termenul final! Cum poți scăpa de taxele majorate
Info

Reducerea pentru plata impozitului pe proprietate se apropie de termenul final! Cum poți scăpa de taxele majorate

taxe si impozite sursa gazetagalatiului.ro
sursa foto: gazetagalatiului.ro

Dacă o persoană fizică plătește integral impozitul pe proprietățile lor imobiliare sau mijloacele de transport înainte de 31 martie 2023, atunci aceștia vor primi o reducere de 10%. Persoanele fizice care dețin proprietăți imobiliare sau mijloace de transport la sfârșitul anului 2022 și aleg să plătească impozitul mai devreme vor beneficia, de asemenea, de această reducere.

Conform prevederilor Legii nr. 227/2015 din Codul fiscal, impozitul trebuie plătit anual în două rate egale. Primul termen limită pentru plată este până la data de 31 martie, iar al doilea termen limită este până la data de 31 septembrie a fiecărui an.

Taxele pot fi plătite atât fizic cât și online

Este posibil să se plătească impozitul și alte taxe locale atât prin intermediul serviciilor online, cât și prin intermediul plăților fizice.

Plata fizică a impozitului și a altor taxe locale poate fi efectuată prin numerar sau cu cardul la ghișeele administrațiilor financiare, casieriile direcțiilor de impozite și taxe locale, precum și la ghișeele Poștei Române din zona de domiciliu. În plus, plata fizică doar cu numerar este posibilă prin intermediul serviciului Westaco Express sau la stațiile de plată Self Pay, disponibile în sectoarele 2, 4, 5 și 6 din București.

Mai multe opțiuni pentru plata online

Pentru a plăti impozitele online, există mai multe opțiuni disponibile pentru persoanele interesate:

– Utilizarea serviciului de Internet Banking, prin care se poate face un virament bancar în contul special dedicat acestui tip de plată;

– Accesarea site-ului sau a aplicației Ghiseul.ro, care oferă servicii de plată online pentru impozite și taxe locale;

– Utilizarea aplicației eSector 6, care este disponibilă doar pentru cei care locuiesc în Sectorul 6 și permite plata online a impozitelor și taxelor locale.

Ministerul Finanțelor a transmis un comunicat în care a explicat că „Redevenţele, taxele, tarifele şi comisioanele stabilite conform legii pentru autorităţile administraţiei publice centrale fac obiectul Registrului taxelor şi tarifelor nefiscale, fiind structurate pe domenii şi subdomenii. Fiecare registru cuprinde informaţii referitoare la denumirea taxelor, tarifelor şi comisioanelor, etc., la autoritatea care le-a instituit, la nivelul taxei, la contribuabilul supus acesteia. Pentru fiecare taxă, tarif, etc. pot fi accesate detalii referitoare la temeiul legal, termenele şi modalităţile de plată, instituţia şi bugetul care le încasează, formularistica. Pentru consultarea legislaţiei puteţi folosi serviciul electronic „Justiţia în folosul cetăţenilor” a Ministerului Justiţiei , „Repertoriul legislativ al României” publicat de Consiliul Legislativ sau „Baza de date legislativă” a Camerei Deputaţilor.

În general, plata taxelor, tarifelor, impozitelor, contribuţiilor, etc., se poate face folosind serviciile băncii la care contribuabilul (sau plătitorul) are cont deschis. Formularul Ordinului de plată prezentat băncii se completează de plătitor utilizând aplicaţia informatică care se descarcă de la trezoreria statului. Unitatea trezoreriei statului către care veţi direcţiona plata o puteţi afla consultând serviciul de informare. Unele taxe pot fi achitate on-line cu card bancar, accesând serviciul public creat în acest scop.

Dacă alegeţi să vă deplasaţi la ghişeul trezoreriei statului pentru a achita în numerar, consultaţi în prealabil serviciul de informare pentru a afla care este unitatea unde trebuie să plătiţi precum şi adresa şi programul de funcţionare al acesteia. Formularul Foii de vărsământ prezentat trezoreriei se completează de plătitor utilizând aplicaţia informatică care se descarcă de la trezoreria statului”, informează ministerul.

Ce se întâmplă dacă nu plătești impozitul la timp

În situația în care impozitul nu este plătit la timp, persoanele vor primi o somație prin poștă prin care vor fi informate că există sume restante de achitat. În cazul în care nu se efectuează plata restanțelor, se pot aplica măsuri coercitive, cum ar fi poprirea asupra disponibilităților bănești, cum ar fi salarii, pensii, chirii, și altele asemenea, precum și poprirea conturilor bancare.

În situația în care restanțele nu sunt recuperate nici prin măsurile coercitive precum popririle, autoritățile fiscale pot decide să treacă la sechestrarea bunurilor imobile și mobile ale persoanei în cauză. După sechestrare, bunurile respective vor fi evaluate și apoi vândute prin licitație publică pentru a acoperi restanțele, informează România TV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.