Infofinanciar > Lumea la zi > Recunoaștere pentru statul Palestinian! Slovenia și Spania au căzut de acord
Lumea la zi

Recunoaștere pentru statul Palestinian! Slovenia și Spania au căzut de acord

Palestina Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Slovenia și Spania sunt de acord asupra necesității de a recunoaște oficial un stat palestinian ca modalitate de a pune capăt conflictului israeliano-palestinian, au declarat marți liderii celor două țări.

Aceștia trebuie, de asemenea, să acționeze pentru a atenua suferința populației din Gaza. Asta în contextul războiului dintre Israel și Hamas în enclava palestiniană, au spus ei.

Recunoaștere pentru statul Palestinian

„Cel mai important lucru este că am abordat o serie întreagă de întrebări. Când, nu dacă, ci când este cel mai bun moment pentru a recunoaște Palestina”, a declarat premierul sloven Robert Golob în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul spaniol Pedro Sanchez.

Golob nu a dat un termen. El a spus că această chestiune nu depinde doar de Slovenia și Spania, ci și de alți factori internaționali. Dar Slovenia va vota în Consiliul de Securitate al ONU pentru aderarea deplină a unui stat palestinian, a spus el.

Spania este de partea Palestinei

Spania, de mult timp un campion al drepturilor palestinienilor, a convenit luna trecută cu liderii Irlandei, Maltei și Sloveniei să facă primii pași în vederea recunoașterii unui stat palestinian.

Eforturile vin în contextul în care bilanțul morților din Gaza în urma ofensivei israeliene de zdrobire a Hamas se apropie de 34.000 de morți. O mare parte din teritoriu a fost distrusă de bombardamentele israeliene. Lăsând cea mai mare parte a populației în sărăcie. Asta în timp ce o foamete amenință.

Israelul a declarat că inițiativa celor patru țări ale UE ar echivala cu un „premiu pentru terorism”. Care ar reduce șansele unei rezolvări negociate a conflictului vechi de generații. Ultimul război din Gaza a izbucnit după ce militanții Hamas au atacat sudul Israelului la 7 octombrie. Au fost omorâți aproximativ 1 200 de persoane și luând peste 200 de ostatici.

Vizită oficială

Vizita lui Sanchez în Slovenia a făcut parte dintr-un turneu prin mai multe țări europene pentru a încerca să obțină sprijin pentru recunoașterea unui stat palestinian.

Statele arabe și Uniunea Europeană au convenit, în cadrul unei reuniuni desfășurate în Spania în noiembrie, că soluția celor două state este răspunsul la conflictul palestiniano-israelian. Obiectivul unui stat palestinian independent alături de Israel a stat mult timp la baza eforturilor internaționale de pace. Dar acestea au fost blocate timp de un deceniu.

Din 1988, 139 din cele 193 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite au recunoscut calitatea de stat palestinian, informează reuters.com