Infofinanciar > Info > Recesiunea și-a anunțat sosirea! România cheltuie mai mult decât produce. Unde se duc taxele?
Info

Recesiunea și-a anunțat sosirea! România cheltuie mai mult decât produce. Unde se duc taxele?

Recesiunea și-a anunțat sosirea! România cheltuie mai mult decât produce. Unde se duc taxele?
Sursa foto adevarul

În primele cinci luni ale anului, deficitul bugetar al României a fost de 2,33%, adică cu peste 37 de miliarde de lei mai mare decât veniturile. Cu toate acestea, analistul financiar Adrian Negrescu spune pentru Gândul că banii strânși sunt cheltuiți pe salariile bugetarilor și pe plata a tot mai multe credite, ceea ce a dus cheltuielile cu dobânzile la 6,1% din PIB.  

Ministerul de Finanțe susține că de vină pentru deficit este creșterea investițiilor. Bugetul de stat, în opinia consultantului economic, se bazează pe ipoteze incorecte care prevăd o slăbire a economiei, în ciuda faptului că realitatea vieții de zi cu zi a românilor și a nivelului de trai relevă cu totul altceva. 

În opinia analistului financiar, deficitul bugetar al României din primele cinci luni ale anului demonstrează că guvernul țării nu este conștient de starea economiei din România. 

Economia țării noastre este în declin 

Previziunile economice ale lui Adrian Negrescu nu sunt deloc optimiste, afirmând că o recesiune se anunță la orizont și că guvernul ar trebui să ia măsuri imediate pentru a echilibra bugetul. Expertul financiar a punctat că ne îndreptăm „spre un an 2024 în care va ploua cu promisiuni electorale, cu ajutoare și cu vouchere cu scop electoral”. 

„Au construit un buget bazat pe niște premise false, cum că economia va dudui, când de fapt economia stagnează și chiar încetinește semnificativ în ultima perioadă, dovadă scăderea producției industriale, scăderea consumului, scăderea cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul. Iată că încasările statului, chiar dacă cresc în zona TVA, cu doar 6,3%, sunt mai mici încasările decât cheltuielile, care, în loc să scadă, cresc”, spune Adrian Negrescu. 

Ținând cont că deficitul bugetar se adâncește, analistul economic a spus că deși „cheltuielile cu bunuri și servicii cresc cu 15,4%, am ajuns la 30 de miliarde de lei. Justificarea autorităților cum că acest deficit în creștere este cauzat de creșterea investițiilor… păi, dacă, ne uităm la investiții, mai mult de 60% din acestea sunt realizate cu bani europeni și nu cu bani de la buget”. 

Adâncirea deficitului nu se va opri prea curând 

„Astfel încât întrebarea este unde se duc banii din taxele și impozitele percepute de statul român? Iar răspunsul este simplu: pe salarii, pe pensii și pe plata dobânzilor și a creditelor, din ce în ce mai multe pe care statul le face. Cheltuielile cu dobânzile au ajuns să reprezinte 6,1% din PIB și să crească cu 32% față de aceeași perioadă din anul trecut”, a spus analistul economic Adrian Negrescu. 

„Ne îndreptăm en fanfare către recesiune. O recesiune pe care și statul o va resimți și care, la un moment dat, va determina măsuri drastice, măsuri de urgență pe care statul va trebui să le ia. Deficitul este deja la 37 de miliarde de lei și îmi este teamă că vom ajunge la 100 de miliarde până la sfârșitul anului, adică un deficit de peste 7% din PIB. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că statul va trebui să găsească bani din alte surse. 

De unde se vor lua bani? Probabil din împrumuturi, din ce în ce mai scumpe sau din creșterea taxelor și impozitelor. Din păcate, cred că asta ne paște în perioada următoare, creșteri de taxe și impozite, eliminarea tuturor facilităților acordate mediului de afaceri și o potențială creștere a TVA de la 1 ianuarie cu 1-2 puncte procentuale. O soluție de avarie, menită să aducă bani la buget, mai ales că ne îndreptăm spre un an 2024 în care va ploua cu promisiuni electorale, cu ajutoare și cu vouchere cu scop electoral”, a mai încheiat analistul financiar Adrian Negrescu, potrivit Gândul.