Infofinanciar > Info > Se anunță o a doua recalculare! Dar de data aceasta, pensiile s-ar putea micșora
Info

Se anunță o a doua recalculare! Dar de data aceasta, pensiile s-ar putea micșora

recalculare pensie (Sursă foto: botoșăneanul)
sursă foto: arhiva companiei

Apar acum noi informații de mare interes pentru pensionarii din România. Este vorba despre recalcularea pensiei. Însă, de data aceasta, veștile nu ar mai fi chiar atât de bune. Căci s-ar putea scade din suma primită de la stat în fiecare lună.

Prima dată în acest an, pensiile românilor au ajuns să fie majorate în luna ianuarie. Căci la fiecare început de an, conform legii în vigoare, aceste venituri cresc prin indexarea cu rata inflației.

Astfel, pensionarii au primit cu 13,8% msi mult. Iar pentru mai bine de trei milioane dintre aceștia, pensiile se vor majora încă o dată. Dar asta în toamnă, în septembrie, mai precis. Atunci când intră în vigoare noua Lege a Pensiilor.

Se anunță o a doua recalculare

Dar, după aceea, se mai prevede încă o recalculare. Însă de data aceasta cu alte reguli și mai drastică. Căci, până în luna septembrie a acestui an, pensionarii pot depune la casele de pensii adeverințele de brut. Iarcu acestea, în termen de 6 luni, se va derula a doua recalculare a pensiilor.

Doar că de această dată există și un scenariu negativ, mai puțin avantajos. De exemplu, dacă în urma acestei recalculări, cea de-a doua, venitul rezultat ajunge să fie unul mai mic, într-un astfel de caz, acesta va rămâne în plată. Este foarte probabil ca, de pe urma acestei recalculări, pensionarii să primească o pensie mai mică. Și ca aceasta să fie, mai apoi, cea plătită. Această a doua recalculare, pe baza adeverințelor, va începe în septembrie 2024 și va dura 6 luni.

Pensiile s-ar putea micșora

Iată ce se notează în Lefe: „(2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării”.

Mai departe, se manționează că, la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se va utiliza adeverința de brut. Iar mai apoi, va trebuie să rezulte veniturile lunare. Atât cele nete, cât și brute, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 pentru care s-a plătit CAS.

Contribuția de Asigurări Sociale (CAS) este o taxă obligatorie în România. Se aplică atât persoanelor care obțin venituri din activități independente, cât și angajaților. Doar că în aceste cazuri vor fi luate în considerare inclusiv prime, ore suplimentare sau alte venituri, dar numai cele pentru care s-a plătit CAS.

„(1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat”, se notează în Art 139, citat de romaniatv.net.