Infofinanciar > Info > Recalcularea nu e pentru toată lumea! Pentru foarte mulți pensionari nu se va schimba nimic
Info

Recalcularea nu e pentru toată lumea! Pentru foarte mulți pensionari nu se va schimba nimic

Recalculare pensii (sursă foto: Alba24)
sursă foto: arhiva companiei

Din septembrie 2024 ar trebui să se schimbe regulile în ceea ce privește pensiile românilor. De la începutul toamnei va intra în vigoare Legea Pensiilor, varianta nouă. Foarte multe pensii au fost recalculate pe baza unei noi formule de calcul. S-a luat această măsură cu scopul de a se elimina inechitățile din acest sistem.

Însă, pentru foarte mulți pensionari, recalcularea nu aduce nimic nou. Căci se vor adăuga bani la pensie doar acelora care, după implementarea acestei formule, obțin o sumă mai mare decât ceea ce primesc în prezent. În cazul celor care, după calcul, rezultatul este la fel sau mai mic decât decât banii primiți la momentul de față, situația va rămâne neschimbată.

Iar într-o astfel de situație se află în jur de 1,6 milioane de pensionari din România. Iar informațiile sunt unele oficiale. Chiar Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, a anunțat într-o intervenție televizată că doar în cazul a 70% dintre pensionari pensiile se vor mări din septembrie.

Recalcularea nu e pentru toată lumea

„Un fost tâmplar la Antepriza construcții-montaj are în momentul de față 36 de puncte contributive calculate efectiv pe contributivitate şi a realizat 43 de ani, o lună și 23 de zile. Pentru calculul punctelor de stabilitate, folosim numai stagiul de cotizare contributiv, care se compune decât din primele două componente, deci condiții normale și condiții de grupă.

Stagiul contributiv este de 36 de ani şi 7 luni şi, în prezent, are o pensie în plată de 2.192 de lei. Are un număr total de puncte de stabilitate de 7,8331. Aceste puncte de stabilitate se adaugă la punctele contributive, rezultând un număr total de puncte de 44,73073. Deci de la 2192 de lei, cât are pensia în prezent domnul pensionar de la Sectorul 5, ajunge la 3.624 lei, deci o diferență de 1.432 lei în plus.

Atât va avea după recalculare, de la 1 septembrie, rezultând o creștere de 65,33%”, a explicat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, un model de recalculare a pensiei, în direct la Antena 3 CNN.

Pentru foarte mulți pensionari nu se va schimba nimic

Baciu a mai explicat că această noua Lege a Pensiilor a fost întpcmită cu scopul clar de a remedia numeroasele inegalități existente în sistem. De asemenea, oficialul de la CNPP a adus în discuție și avantajele suplimentare pentru angajații care aleg să-și continue activitatea după atingerea stagiului maxim de cotizare.

Iar ceea ce este sigur este că nicio pensie nu va ajunge să scadă după implementarea acestei legi și după finalizarea procesului de recalculare. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat faptul că implementarea legii nu va duce la scăderea niciunei pensii. „Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi. Creștem pensiile românilor în mod echitabil”, a afirmat Ciolacu, citat de playtech.ro.