Infofinanciar > Info > RCA-ul se va modifica conform unui nou proiect de lege. Ce vor putea face păgubiții
Info

RCA-ul se va modifica conform unui nou proiect de lege. Ce vor putea face păgubiții

Piața RCA a ajuns la 7,9 mld. lei în 2023
Sursa foto: arhiva companiei

O nouă lege va aduce modificări semnificative în ceea ce privește polița RCA. Principala modificare va fi că păgubiții unui asigurător aflat în faliment vor putea cere daune de peste 500.000 de lei. Această sumă este  peste limita care se regăsește în prezent. Firmele aflate în stare de faliment sunt City Insurance și Euroins.

Proiectul de lege a trecut de Senat. Urmează a fi dată spre aprobare Camerei deputaților care este for decizional.

Comisia de buget a Camerei Deputaților a acceptat deja un amendament al proiectului de lege. Acesta prevede să dea prioritate la plată persoanelor grav rănite sau rudelor decedate în accidente rutiere acoperite prin RCA.

Alte despăgubiri

Conform amendamentului inițiat de Iulius Marian Firczak, deputat Minorități, care aduce modificări la art. 15 din lege, următoarele  persoane pot cere despăgubiri:

  • a) cererile de plată formulate de descendeții minori precum și cei aflați la studii până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani, ai persoanelor decedate în accidente rutiere;
  • b) cererile de plată ale petenților care în urma producerii evenimentului asigurat şi au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă prin raportare la gradele de invaliditate prevăzute de lege;
  • c) cererile de plată formulate de petenți în baza titlurilor executorii în contradictoriu cu asigurătorii în faliment, prin care asigurătorul este obligat la plata unor rente lunare în favoarea acestora;
  • d) cererile de plată privind acordarea restituirilor de primă.

Proiectul de lege mai trebuie avizat de Comisia de politică economică, spune deputatul Iulius Marian Firczak. Apoi urmează ca legea să fie votată în plenul Parlamentului.

Deputatul Firczak are încredere, însă, că acest proiect de lege va trece și de Comisia Economică: „Cred că acest amendament va trece și de Comisia Economică, deoarece nu sunt motive să-l respingă”.

Legislația actuală prevede plata despăgubirilor în ordinea primirii cererilor de către Fondul de Garantare a Asiguraților. Nu ia  în calcul alte elemente, cum ar fi gravitatea cazului, natura sa socială sau necesitatea unei plăți urgente, infomează Mediaflux.

Victorie în folosul păgubiților

Prim-vicepreședintele Finprotect, Gheorghe Cojocaru speră să se schimbe acest lucru, declarând pentru Digi24 că: „Susţinerea amendamentului propus de domnul deputat Iulius Marian Firczak şi aprobarea lui de către Comisia Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor este o primă victorie în folosul drepturilor şi intereselor beneficiarilor şi păgubiţilor cei mai încercaţi de accidentele rutiere, a căror mobilitate sau viaţă le este afectată semnificativ. Neplata despăgubirii în timp util pentru tratament sau susţinerea copiilor orfani produce prejudicii semnificative, afectând direct dreptul acestora la viaţă”.

Dacă această lege va fi aprobată, cele mai complicate cazuri de daune acoperite prin RCA vor avea prioritate. Acest lucru se va întâmpla în cazul în care asigurătorul șoferului vinovat este în faliment, cum este cazul celor de la City Insurance și Euroins, foști lideri de piață, informează Digi24.