Infofinanciar > Info > Ce se întâmplă cu gradele de invaliditate în România? Simona Bucura Oprescu a oferit explicațiile
Info

Ce se întâmplă cu gradele de invaliditate în România? Simona Bucura Oprescu a oferit explicațiile

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, sursa foto defapt.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Gradele de invaliditate sunt redefinite de către noua lege a pensiilor. În cazul acestei categorii de români sunt implementate mai multe modificări de către Guvern.

Odată cu implementarea noii legi a pensiilor în luna septembrie a acestui an, vor exista mai multe modificări. Unele dintre acestea visează și pensiile de invaliditate. Conform unor informații pe care le-a transmis ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, acestea vor fi redefinite.

Schimbările aduse de noua lege

Un aspect important pe care românii trebuie să îl cunoască despre noua lege a pensiilor este că vor exista modificări în cazul celor care beneficiază de pensii de invaliditate. Acum, aceștia vor avea posibilitatea să și muncească.

„Adică, dacă avem de exemplu o persoană care în acest moment are afectată capacitatea de muncă și să spunem că este în scaun cu rotile, acesta poate să fie un programator, un IT-ist foarte bun, și îi dăm posibilitatea să lucreze dacă acesta dorește. Dar nu pierde pensia de invaliditate”, sunt informațiile pe care le-a transmis Simona Bucura Oprescu în cadrul unei emisiuni.

Redefinirea gradelor de invaliditate

Mai exact, gradele de invaliditate vor fi redefinite. În acest fel, beneficiarii au posibilitatea de a desfășura activități, iar veniturile din acestea se vor putea cumula cu pensia.

Astfel, în ceea ce privește reducerea capacității de muncă, invaliditatea de gradul I se manifestă prin deficiențe funcționale severe și incapacitate de a se autoservi.

  • Invaliditatea de gradul II este caracterizată de deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată parțial.
  • Invaliditatea de gradul III se caracterizează prin deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată.

În cazul oricăruia dintre gradele de invaliditate „în funcție de diminuarea capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale”, se menționează în noua lege.

Creșterea pensiilor

Începând cu prima zi a lunii ianuarie, pensiile în România au înregistrat o creștere de 13,8%, ajustată la rata inflației. Mai mult, românii vor beneficia de o nouă majorare. Asta deoarece începând cu 1 septembrie veniturile pensionarilor vor crește în urma unei recalculări mult așteptate.

În această situație, veniturile a aproape 3 milioane de pensionari ar trebui să înregistreze o majorare odată cu aplicarea noii legi a pensiilor. Potrivit ultimelor informații furnizate de reprezentanții Casei Naționale de Pensii, aceste creșteri vor fi, în anumite situații, de până la 100%, potrivit dailybusiness.ro