Infofinanciar > Info > RBC: „Este în desfășurare primul război cibernetic din lume”. Conflictul din Ucraina nu se duce doar în tranșee
Info

RBC: „Este în desfășurare primul război cibernetic din lume”. Conflictul din Ucraina nu se duce doar în tranșee

Atac cibernetic
Sursa foto: Observatorul Prahovean

Mihailo Fedorov, ministrul ucrainean pentru transformare digitală a explicat agenției de presă RBC că lumea trăiește în prezent primul război cibernetic. În urmă cu un an, Rusia a încercat să invadeze Ucraina nu doar fizic, ci și pe frontul cibernetic. Dar țara invadată a reușit să-i detecteze pe hackerii ruși în sistemele informatice.

„Este în desfăşurare primul război cibernetic din lume. În fiecare zi, au loc atacuri, zeci de atacuri sunt detectate. Cu siguranță, în acest moment, centrul cibernetic detectează atacuri asupra anumitor sisteme informatice”, susține ministrul ucrainean pentru transformare digitală, Mihailo Fedorov.

Sistem de apărare împotriva hackerilor ruși

Potrivit lui Fedorov, Ucraina a reușit să stabilească un anumit sistem de apărare care poate reacționa rapid la aceste atacuri și poate împiedica inamicul să intre în sistemele informatice.

„Este o mare lucrare sistemică și, credeți-mă, eu, de exemplu, am avut ieri (12 februarie – n.r.) o întâlnire importantă, la care au fost prezenți mulți dintre experții noștri, iar acum facem următorul pas important în direcția construirii infrastructurii de apărare cibernetică. Vor fi anumite investiții și vor fi construite mai multe centre cibernetice. Acesta este un proces constant de dezvoltare”, declară ministrul transformării digitale.

Potrivit acestuia, în tot acest timp, în Ucraina nu a existat nicio scurgere de informații sensibile.

„Pot spune cu certitudine că suntem protejați în această direcție și contraatacăm cu succes. Cred că, în prezent, pe frontul cibernetic în războiul cu Rusia, avantajul este de partea noastră. Dar asta nu înseamnă că mâine nu pot apărea probleme”, a adăugat Fedorov. Amintim că, potrivit ministrului transformării digitale, de la începutul invaziei la scară largă, Rusia a efectuat peste 2.000 de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei, transmite Agenția de presă RBC citată de RADOR.

Rusia şi-a suplimentat numărul de nave desfășurate în Marea Neagră

În același timp, șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a raportat, luni, că Flota Rusiei a crescut numărul grupării sale navale din Marea Neagră la 12 unități, printre care se numără două nave înarmate cu opt rachete de tip Kalibr.

Potrivit acesteia, există şi nave mari de debarcare. Rusia menține navele la o distanță de siguranță pentru a preveni atacurile ucrainene.

„Inamicul continuă să terorizeze populația de la distanță, ascunzându-şi navele de loviturile noastre, însă sunt în stare să lanseze lovituri asupra întregului teritoriu al Ucrainei” – a declarat Humeniuk. Aceasta a precizat că rachetele Kalibr sunt arme ghidate cu precizie care sunt folosite, în special, împotriva unor ținte specifice, cum ar fi infrastructura critică și instalațiile și obiectivele strategice. „Se menţine în continuare amenințarea folosirii sistemelor de rachete de coastă, pe care inamicul le-a folosit în partea de nord a peninsulei Crimeea”, a mai subliniat Humeniuk, conform agenției de presă UNIAN, citată de RADOR.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.