Infofinanciar > Esential > Războiul energiei verzi. China câștigă orice înfruntare
Esential

Războiul energiei verzi. China câștigă orice înfruntare

China a dominat producția mondială de turbine eoliene în 2023
Foto: facebook

Statisticile privind capacitatea de energie regenerabilă 2024 publicate recent de Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA) arată că anul 2023 a stabilit un nou record în ceea ce privește implementarea surselor regenerabile de energie în sectorul energetic, atingând o capacitate totală de 3 870 de gigawați (GW) la nivel global.

Sursele regenerabile au reprezentat 86% din creșterile de capacitate; cu toate acestea, această creștere este distribuită inegal în întreaga lume, ceea ce indică o tendință departe de obiectivul de triplare a energiei regenerabile până în 2030.

Expansiunea de 473 GW a energiei regenerabile a fost condusă din nou de Asia, cu o cotă de 69% (326 GW). Această creștere a fost determinată de China, a cărei capacitate a crescut cu 63%, ajungând la 297,6 GW. Acest lucru reflectă un decalaj flagrant față de alte regiuni. Asta lasă în urmă marea majoritate a țărilor în curs de dezvoltare, în ciuda nevoilor economice și de dezvoltare masive.

Și cât mai e nevoie?

Directorul general al IRENA, Francesco La Camera, a declarat: „Această creștere extraordinară a capacității de producție din surse regenerabile arată că acestea sunt singura tehnologie disponibilă pentru a intensifica rapid tranziția energetică, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris. Cu toate acestea, datele servesc, de asemenea, ca un semn revelator că progresul nu se mișcă suficient de repede pentru a adăuga cei 7,2 TW de energie regenerabilă necesari în următorii șapte ani, în conformitate cu Scenariul 1,5°C al IRENA World Energy Transitions Outlook 1,5°C Scenario.”

Sunt necesare de urgență intervenții politice și o corecție a cursului la nivel mondial pentru a depăși în mod eficient barierele structurale. Și pentru a crea valoare locală în economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare. Multe dintre acestea fiind încă lăsate în urmă în acest progres. Tiparele de concentrare atât în ceea ce privește geografia, cât și tehnologia amenință să intensifice decalajul în materie de decarbonizare și reprezintă un risc semnificativ pentru atingerea obiectivului de triplare.

China ia tot

Pentru China, competitivitatea tot mai mare a energiei solare și eoliene în raport cu producția de energie pe bază de cărbune și gaz a devenit principalul motor al dezvoltării energiei regenerabile.

China este liderul mondial în domeniul energiei regenerabile, incluzând 40% din întreaga capacitate solară a planetei, potrivit Rystad Energy. Statele Unite se află pe locul al doilea, cu 12 procente.

Anul trecut, China a instalat o capacitate solară nouă mai mare decât cantitatea totală instalată vreodată în orice altă țară, potrivit Bloomberg.

Potrivit Administrației Naționale a Energiei din China (NEA), țara și-a mărit anul trecut capacitatea de producție de energie solară cu 216,9 GW. Eclipsând recordul de 87,4 GW din anul precedent.

În 2023, investițiile în energie nouă din China au crescut cu peste 34%. Așa a declarat purtătorul de cuvânt al NEA, Zhang Xing, într-un comunicat de presă .

„Creșterea remarcabilă a investițiilor în sectorul energiei regenerabile din China, în special în domeniul energiei solare și eoliene, subliniază accentul strategic al țării. Accent pe diversificarea portofoliului de energie. Dar și pe reducerea dependenței de sursele tradiționale”, a declarat Lin Boqiang. Lin este șeful Institutului chinez de studii în domeniul politicii energetice de la Universitatea Xiamen. „Poziția de lider mondial a Chinei în domeniul energiei regenerabile este evidentă. Și nu numai prin amploarea investițiilor. Ci chiar și prin adoptarea pe scară largă a tehnologiilor și practicilor inovatoare.”

Un raport al Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile a declarat că costurile de generare a energiei fotovoltaice și eoliene au scăzut cu peste 80%. Și, respectiv, 60% pe parcursul ultimului deceniu. Asta în mare parte datorită inovației, ingineriei și producției din China.

Creșteri uimitoare

Datele NEA au arătat că capacitatea instalată de generare a energiei solare din China a crescut cu 55,2% anul trecut. În timp ce capacitatea totală de generare a energiei a crescut cu 13,9%. Așa s-ajuns la un total de 2.919 GW, potrivit Reuters. Capacitatea de generare a energiei eoliene în țară a crescut cu 20,7%.

Obiectivele guvernamentale au determinat creșterea rapidă a capacității. Beijingul are planuri de a atinge vârful emisiilor până la sfârșitul deceniului. Și de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2060.

Obiectivul guvernului de a construi 1.200 GW de energie regenerabilă până în 2030 este pe cale să fie atins. Chiar cu cinci ani înainte de termen.

Alte regiuni care au înregistrat o expansiune semnificativă au fost Orientul Mijlociu, cu o creștere de 16,6%. Dar și Oceania, cu o creștere de 9,4%. Țările G7, ca grup, au crescut cu 7,6%, adăugând 69,4 GW anul trecut. Pe de altă parte, țările G20 și-au mărit capacitatea cu 15,0%, ajungând la 3084 GW până în 2023. Cu toate acestea, pentru ca lumea să ajungă la peste 11 TW pentru obiectivul de triplare, este necesar ca numai membrii G20 să atingă o capacitate de energie regenerabilă de 9,4 TW până în 2030.