Infofinanciar > Lumea la zi > Producția de petrol iranian, în creștere. Sancțiunile americane nu și-au atins obiectivul
Lumea la zi

Producția de petrol iranian, în creștere. Sancțiunile americane nu și-au atins obiectivul

petrol, sursa Dcnews.ro
sursa foto Dcnews.ro

Producția de petrol ale Iranului, dar și exporturile au crescut în august. Acest lucru s-a întâmplat în pofida sancțiunilor americane, potrivit consultanților și companiilor care urmăresc transporturile cu petroliere. Acest lucru s-a întâmplat deoarece Teheranul vinde către cumpărători, inclusiv China. Analiștii au declarat că exporturile mai mari par a fi rezultatul succesului Iranului în a se sustrage sancțiunilor americane și al discreției Washingtonului în aplicarea acestora. În tot acest timp, cele două țări caută să aibă relații mai bune.

Statele Unite au încercat să limiteze exporturile de petrol ale Iranului. Acest lucru s-a întâmplat când Donald Trump a ieșit din acordul nuclear din 2015. Fostul lider american în 2018 a reimpus sancțiuni menite să limiteze veniturile guvernului iranian. Dar exporturile au crescut în timpul mandatului președintelui Joe Biden. China a fost un cumpărător de top, potrivit trackerilor din industrie.

Producția de petrol și exporturile iraniene

Consultantul SVB International estimează că producția de petrol a Iranului a crescut în august la 3,15 milioane de barili pe zi (bpd). Acesta este cel mai ridicat nivel din 2018, cu exporturi de țiței și condensat la puțin sub 2 milioane de bpd.

„Iranul este pe calea de a-și recupera producția de petrol de dinainte de sancțiuni”, a declarat Sara Vakhshouri de la SVB.

Statele Unite se află în discuții cu Iranul cu privire la un potențial acord prin care cinci cetățeni americani ar fi eliberați de Iran. Discuțiile vizează și 6 miliarde de dolari în fonduri iraniene din Coreea de Sud ar fi deblocate. Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a refuzat să ofere un calendar privind un acord. Prețul ridicat al petrolului reprezintă un risc politic pentru Biden. Acest risc este dat de apropierea alegerilor din noiembrie 2024. O ofertă mai mare pe piața mondială ar putea menține prețurile la un nivel scăzut.

Se mai aplică sancțiunile americane

„Se pare că se întâmplă”, a declarat Kevin Book, analist la ClearView Energy Partners. Această declarație a fost făcută în contextul aplicării sancțiunilor americane. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că administrația continuă să aplice sancțiunile împotriva Iranului. De asemenea, acesta a spus că numărul privind exporturile de petrol fluctuează în timp și în funcție de metodologie.

„De asemenea, ne angajăm în mod regulat cu alte țări pentru a le descuraja ferm să ia măsuri care contravin sancțiunilor impuse Iranului”, a declarat purtătorul de cuvânt. Departamentul Trezoreriei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. De ani de zile, Iranul a eludat sancțiunile petroliere prin măsuri precum transferurile de la navă la navă și „spoofing” sau manipularea transponderelor GPS. Astfel, navele apar în poziții diferite, iar țara devine din ce în ce mai bună la aceste tactici, au declarat analiștii.

Unde ajunge petrolul iranian

Ben Cahill, analist la centrul de reflecție Center for Strategic and International Studies, a declarat că Iranul a redus puternic  livrările sale de petrol către China. Acest lucru a contribuit la încurajarea cumpărătorilor să își intensifice achizițiile.

„Nu este o surpriză, dacă îți reduci prețul petrolului, acest lucru stimulează cererea pentru el. De asemenea, cred că este pur și simplu greu de oprit acest comerț”, a spus el. Petrolul iranian se deplasează, de asemenea, către Siria și Venezuela, potrivit analiștilor și datelor de transport maritim.

O rată de producție de 3,15 milioane de bpd ar fi cea mai mare cifră pentru Iran din 2018 încoace, potrivit cifrelor Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), din care Iranul este membru. Se estimează că exporturile de țiței și condensat ale Iranului au fost în medie de 1,92 milioane de bpd în primele 27 de zile ale lunii august. Din această valoare, porțiunea de țiței a fost de 1,77 milioane de bpd, se arată în cifre furnizate Reuters.

Cea mai mare rată lunară din acest an 

Exporturile de petrol din august ar fi cea mai mare rată lunară din acest an, potrivit cifrelor companiei. O altă firmă de urmărire a petrolierelor, care a refuzat să fie numită, a declarat că exporturile de țiței din august au fost de peste 1,5 milioane bpd. Kpler, un furnizor de date privind fluxurile, se așteaptă ca exporturile de țiței din august să fie în medie de aproximativ 1,2 milioane bpd. Acestea ar fi în scădere față de maximul din 2018 de 1,54 milioane bpd atins în luna mai. Compania își revizuiește adesea în sus cifrele. Nu există cifre oficiale pentru exporturile iraniene. Companiile de urmărire a petrolierelor folosesc date de la sateliți și încărcarea porturilor pentru a monitoriza fluxurile.

Iranul a declarat că se așteaptă la o ofertă mai mare pe termen scurt. Ministrul iranian al petrolului a declarat că producția de țiței va ajunge la 3,4 milioane de bpd până la sfârșitul lunii septembrie. Creșterea din partea Iranului vine în contextul în care OPEC+ reduce producția pentru a susține piața petrolului. În acest caz, există așteptări conform cărora slăbiciunea economică va diminua cererea, conform Reuters .