Infofinanciar > Lumea la zi > Războiul din Ucraina ”seacă” averile oligarhilor. Patronul clubului de fotbal Șahtior Donețk a pierdut zeci de miliarde de dolari
Lumea la zi

Războiul din Ucraina ”seacă” averile oligarhilor. Patronul clubului de fotbal Șahtior Donețk a pierdut zeci de miliarde de dolari

Rinat Ahmetov - sursa foto - kanald.ro
sursă foto: kanald.ro

Cu greu îl putem uita pe faimosul proprietar al depozitului situat în inima imensului complex siderurgic Zaporizhstal, în sudul Ucrainei. Numele lui Rinat Ahmetov apare pe toate cutiile pe care zeci de angajați voluntari le umplu cu produse de primă necesitate.

De la invazia rusă din 24 februarie 2022, cel mai bogat om al țării și-a mobilizat imperiul industrial pentru a ajuta populația și forțele armate. Deși fabrica, care are 10.500 de angajați, funcționează acum doar la 50% din capacitate, această inițiativă umanitară contribuie la refacerea imaginii celui care, înainte de ofensivă, era cel mai puternic oligarh din țară și un adversar înverșunat al președintelui Volodimir Zelenski.

Rinat Ahmetov contribuie activ la reconstrucția Ucrainei

De obicei foarte discret, Rinat Ahmetov, în vârstă de 56 de ani, se opusese public președintelui după adoptarea, în septembrie 2021, a unei legi „anti-oligarhie” care urmărea să le reducă influența prin etichetarea lor cu acest adjectiv peiorativ.

În februarie 2022, prioritățile sale s-au schimbat brusc. Știa că acum era în interesul său să fie de partea lui Zelenski și să contribuie activ la victoria Ucrainei. Ofensiva pe scară largă a Rusiei a pulverizat o parte din imperiul său și i-a subminat influența mai eficient decât reușise să o facă anterior orice reglementare.

Soarta miliardarului este emblematică pentru căderea oligarhilor ca urmare a războiului. În decurs de un an, conflictul a slăbit considerabil influența acestor oameni de afaceri bogați, care au domnit peste țară timp de 30 de ani și care sunt acuzați că au exploatat fără scrupule resursele statului, au corupt sistemul politic și au folosit mass-media în interes propriu.

Ahmetov și-a închis trustul media anul trecut în luna iulie 2022

Această cotitură istorică ar putea prefigura Ucraina de mâine, scăpată de această clasă care și-a construit averea în timpul marilor privatizări din anii 1990, după căderea Uniunii Sovietice.

Aceste victime neașteptate ale ofensivei rusești și-au pierdut treptat pârghiile de influență în mass-media, în plan politic și economic. Înainte de invazie, doar șase dintre ei dețineau aproape 70% din canalele de televiziune. Acum, în ultimul an, cele opt canale majore difuzează toate același program într-un „maraton de știri”, așa cum cere legea marțială. Ahmetov a decis să își închidă grupul media în iulie 2022 pentru a evita să intre sub incidența legii „anti-oligarhice” care este acum suspendată din cauza altor priorități.

Bombardamentele și ocupația au distrus însăși baza puterii economice a oligarhilor. Cele mai profitabile industrii ale acestora, uzinele de prelucrare a metalelor, minele din Donbas, porturile de la Marea Neagră și Marea Azov și cele mai fertile terenuri agricole, sunt situate în sud-estul țării, unde luptele au fost cele mai violente.

Averea miliardarului ucrainean a scăzut de la 14 miliarde la 4,3 miliarde de dolari

Cu toate acestea, Ahmetov, fiul unui miner de cărbune care a crescut în Donețk, rămâne hotărât să repare pagubele, să câștige războiul și să forțeze Rusia să facă reparații. Metinvest, încă funcționează, dar cu o capacitate diminuată. El spune că continuă să își plătească cei 150.000 de angajați și că grupul său, SCM, a plătit 2 miliarde de dolari în taxe în 2022.

În plus, prin intermediul fundației sale, al companiilor pe care le deține și al echipei de fotbal din Donețk, Ahmetov punctează faptul că a donat 150 de milioane de dolari în bunuri și servicii, inclusiv reparații de infrastructură și furnizare de energie.

Companiile sale au produs, de asemenea, aproape 200.000 de veste antiglonț și adăposturi blindate pentru armata ucraineană. Averea miliardarului în vârstă de 56 de ani a scăzut de la o valoare estimată la 14 miliarde de dolari înainte de război, la o valoare actuală de 4,3 miliarde de dolari, potrivit forbes.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.