Infofinanciar > Lumea la zi > Războiul din Sudan. Cum un ingredient din ciocolată alimentează un întreg conflict
Lumea la zi

Războiul din Sudan. Cum un ingredient din ciocolată alimentează un întreg conflict

Sudan (sursă foto: Reuters)
sursă foto: arhiva companiei

O dată pe săptămână, Muhamed Jaber conduce pe un drum accidentat spre orașul sudanez El Obeid, cu spatele camionului său plin de saci cu bucăți de gumă arabică de culoare chihlimbar. Acesta este un ingredient puțin cunoscut din ciocolată, sucuri, gumă de mestecat și alte bunuri de consum.

Aproape de finalul călătoriei sale de 80 de kilometri, Jaber spune că plătește aproximativ 330 de dolari luptătorilor din Forțele de Sprijin Rapid (RSF). Adică un grup paramilitar pe care guvernul SUA l-a acuzat de epurare etnică și crime împotriva umanității în războiul civil de un an din Sudan. RSF controlează trei din cele patru drumuri de acces principale către oraș. El Obeid este unul dintre principalele centre agricole din Sudan și este deținut de armata țării.

„Deplasarea în convoaie este singura modalitate de a rămâne în siguranță. Dar este foarte costisitoare”, spune Jaber. „Toată lumea trebuie să plătească”. Pe lângă plățile de la principalele puncte de control ale RSF, Jaber spune că acei comercianți de gumă arabă înmânează, de asemenea, între 60 și 100 de dolari luptătorilor RSF. Ei însoțesc convoaiele de comercianți în camionete. Comercianții care refuză să plătească riscă să își piardă încărcătura și vehiculele în mâinile miliției, spune el.

Guma arabică din Sudan

Aproximativ 80% din guma arabică din lume este recoltată din salcâmii din Sudan. Salcâmi care cresc în centura deșertică ce se întinde de la granița vestică a Sudanului cu Ciadul până la granița estică cu Etiopia. Aceștia acoperă o suprafață de aproximativ 320.000 de kilometri pătrați. Guma arabică este o sevă uscată, insipidă și inodoră, folosită ca stabilizator, agent de îngroșare sau emulgator pentru multe alimente, băuturi, produse cosmetice și medicamente.

Sursa: Rami Sirelkhatem și Eisa E. l. Gaali, 2009, "Phylogenic analysis in Acacia senegal using AFLP molecular markers across the Gum Arabic Belt in Sudan" (Comisia sudaneză pentru biotehnologie și inginerie genetică, Centrul național pentru cercetare, Ministerul Științei și Tehnologiei).

Sursa: Rami Sirelkhatem și Eisa E. l. Gaali, 2009, „Phylogenic analysis in Acacia senegal using AFLP molecular markers across the Gum Arabic Belt in Sudan” (Comisia sudaneză pentru biotehnologie și inginerie genetică, Centrul național pentru cercetare, Ministerul Științei și Tehnologiei).

Potrivit comercianților sudanezi, seva a devenit o sursă cheie de finanțare pentru ambele părți în război. Pe lângă faptul că RSF colectează bani prin controlul pe care îl exercită asupra celor mai importante rute agricole, armata sudaneză, care conduce guvernul de facto al țării, percepe taxe și alte tarife pentru comerțul cu gumă arabică.

Implicațiile SUA

Statele Unite au acuzat ambele părți implicate în conflict de comiterea de crime de război. În septembrie, Departamentul de Stat a impus sancțiuni împotriva a doi comandanți de rang înalt ai RSF pentru presupusa lor implicare în ucideri etnice, violențe sexuale și jefuirea și incendierea comunităților, printre alte abuzuri. Alți doi comandanți RSF au fost sancționați luna aceasta, în mai 2024.

Aproximativ 8,5 milioane de sudanezi au fost forțați să își părăsească locuințele de la începutul războiului, în aprilie 2023. Tom Perriello, trimisul special al administrației Biden pentru Sudan, a avertizat luna aceasta că numărul real al morților din război ar putea fi de 10 până la 15 ori mai mare decât cele aproximativ 15.000 de persoane despre care s-a confirmat că au fost ucise. „Veniturile din exporturile de gumă arabică finanțează direct aceste lupte”, spune Rabie Abdelaty, un universitar sudanez care a cercetat industria gumei arabice.

Milioane de sudanezi au fost forțați să își părăsească locuințele de când a început războiul, în primăvara anului 2023. FOTO: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH/REUTERS

Milioane de sudanezi au fost forțați să își părăsească locuințele de când a început războiul, în primăvara anului 2023. FOTO: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH/REUTERS

Producători și furnizori

Oameni care au fugit din calea războiului ajung în Renk, în Sudanul de Sud vecin. FOTO: LUIS TATO/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES

Oameni care au fugit din calea războiului ajung în Renk, în Sudanul de Sud vecin. FOTO: LUIS TATO/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES

În ciuda acestor îngrijorări, puține companii au luat măsuri pentru a se asigura că evită guma arabică sudaneză, pe baza interviurilor cu producătorii, furnizorii și utilizatorii finali. „Nu vreți ca clienții să rămână fără gumă”, a declarat Osama Idris, director general la Morouj Commodities UK, un importator și procesator de gumă brută cu sediul în Weston-super-Mare, în Anglia. Idris a declarat că niciunul dintre clienții săi, printre care se numără companii de dulciuri, băuturi și arome, nu și-a exprimat îngrijorarea cu privire la aprovizionarea cu gumă arabică din Sudan.

Nestlé, care adaugă gumă arabică în ciocolată și bomboane gumate, a declarat că, potrivit furnizorilor săi, cantitățile mici pe care le utilizează provin în principal din Ciad, Niger și Mali. Un purtător de cuvânt al Hershey, producătorul Kisses, a declarat că societatea se așteaptă ca toți furnizorii săi să respecte toate legile din țările în care își desfășoară activitatea. O purtătoare de cuvânt a Ferrero a declarat că producătorul de ciocolată are măsuri stricte de diligență pe care toți furnizorii săi trebuie să le respecte, inclusiv evaluări și audituri pe teren.

Un război alimentat de marile industrii

Unele companii au declarat că oprirea achizițiilor de gumă arabică sudaneză ar afecta sute de mii de sudanezi care depind de această sevă pentru a trăi. Mulți dintre ei sunt fermieri de subzistență sau membri ai unor comunități nomade, într-un moment în care agențiile Națiunilor Unite avertizează asupra unei foamete iminente. Compania franceză Nexira, care susține că deține o cotă de 40% din piața mondială de gumă arabică, și-a întrerupt operațiunile în Sudan timp de trei luni anul trecut. Dar de atunci le-a reluat și primește transporturi de gumă din această țară.

Refugiați din conflictul din Sudan în Adré, Ciad. FOTO: DAN KITWOOD/GETTY IMAGES

Refugiați din conflictul din Sudan în Adré, Ciad. FOTO: DAN KITWOOD/GETTY IMAGES

 

Un bărbat sudanez care a fost împușcat primește tratament medical luna trecută în Adré, Ciad. FOTO: DAN KITWOOD/GETTY IMAGES

Un bărbat sudanez care a fost împușcat primește tratament medical luna trecută în Adré, Ciad. FOTO: DAN KITWOOD/GETTY IMAGES

„În ciuda incertitudinilor legate de transport și a potențialelor incidente care afectează recolta, am decis să continuăm să cumpărăm de la recoltatori”, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei. „Acest lucru face parte din angajamentul nostru față de comunitățile locale cu care lucrăm de mai multe decenii”. Ea a declarat că unele dintre contactele Nexira au raportat recent „potențiale activități de racolare pe drumurile sudaneze”. Și a precizat că societatea le-a cerut partenerilor săi din țară să evite rutele pe care nu poate fi garantată libera circulație.

Sancțiuni inutile

Departamentul Trezoreriei SUA, care se ocupă de sancțiunile economice, a refuzat să comenteze dacă a luat în considerare rolul gumei arabice în finanțarea războiului din Sudan. Atunci când SUA au impus sancțiuni împotriva Sudanului în anii 1990 pentru presupusul sprijin al liderului său de atunci, Omar al-Bashir, pentru grupurile teroriste internaționale, inclusiv Al Qaeda, președintele Bill Clinton a creat o portiță de scăpare pentru guma arabică, exceptând în mare parte transporturile de la embargoul impus asupra comerțului bilateral.

Guma arabică este unul dintre principalele exporturi agricole ale Sudanului. În 2022, Sudanul a exportat gumă arabică în valoare de aproximativ 183 de milioane de dolari. Ceea ce face ca aceasta să fie unul dintre primele 10 exporturi generale ale țării, potrivit celor mai recente date disponibile.

Comercianții spun că se așteaptă ca producția Sudanului să scadă cu aproximativ jumătate în acest sezon. Care se desfășoară din octombrie până în jurul lunii mai. Deoarece mulți tineri care recoltează seva în mod normal s-au înrolat pentru a lupta. Iar altora le-a fost prea frică să iasă și să exploateze copacii. Între timp, prețurile au crescut cu aproximativ două treimi, ajungând până la 5.000 de dolari pe tona metrică, spun comercianții.

Un bărbat culege anul trecut seva de gumă arabică dintr-un arbore de acacia la est de El Obeid, Sudan. FOTO: ASHRAF SHAZLY/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES

Un bărbat culege anul trecut seva de gumă arabică dintr-un arbore de acacia la est de El Obeid, Sudan. FOTO: ASHRAF SHAZLY/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES

Afaceri oprite

FOGA Gum, cu sediul în Olanda, care obișnuia să importe și să prelucreze guma arabică sudaneză în principal pentru a aproviziona companiile de arome din SUA și Europa, a încetat toate activitățile comerciale în Sudan în aprilie 2023. Adică la scurt timp după începerea războiului. „Afacerile noastre s-au oprit complet”, a declarat Martijn Bergkamp, partener la FOGA Gum. „Lucrăm pe un lanț alimentar complet transparent. Din cauza războiului, nu este clar de unde provine guma în Sudan. Nu vrem să cooperăm cu niciuna dintre părți”.

Acum, compania sprijină doar plantarea de copaci de către unele pepiniere din regiunea Darfur de Vest, a spus el. Comercianții spun că cea mai mare parte a gumei arabice din Sudan trece în prezent prin El Obeid pentru a fi exportată mai departe, în principal prin Ciad, Egipt și orașul sudanez Port Sudan de la Marea Roșie.

„Dacă va exista o mare penurie de gumă arabică pe piața mondială, repercusiunile ar putea fi destul de grave”, a declarat Rachid Amui, care monitorizează comerțul cu mărfuri la Conferința ONU pentru Comerț și Dezvoltare. Aceasta este o agenție care promovează interesele țărilor în curs de dezvoltare în comerțul mondial, scrie The Wall Street Journal.