Info

Ratele românilor sunt în scădere! Indicele ROBOR la 3 luni, mai mic de la zi la zi

Bani, Sursă foto: Turnul Sfatului
Sursă foto: Turnul Sfatului

Banca Națională a României a transmis luni că indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut la 7,91% de la 7,92%. Acesta este cel mai scăzut nivel al indicelui din ultimele 46 de zile.

La începutul acestui an, în luna ianuarie, indicele se situa la 3,02%. Până în luna martie, indicele avea să crească până la 4,25%. Dacă vorbim de începutul anului 2021, indicele era cotat la doar 1,98%.

Indicele ROBOR la trei luni a urcat pe o pantă ascendentă, până la nivelul actual, odată cu data de 24 februarie, moment care coincide cu declanșarea invaziei în Ucraina de către Federația Rusă.

Potrivit BNR, indicele ROBOR la şase luni, care se folosește la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut de la 8,08% la 8,07%.

În ceea ce privește indicele ROBOR la 12 luni, utilizat în privința ratei dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, acesta a rămas la aceeași valoare, la 8,23%.

Ce este ROBOR-ul

ROBOR (prescurtarea termenilor Romanian Interbank Offered Rate) este un indicator stabilit de Banca Națională a României, pe care băncile îl folosesc pentru a fixa ratele ce urmează să fie plătite de debitori. Acest indicator este aplicat creditelor luate în lei.

În fiecare zi, valoarea acestui indice este comunicată de BNR, după ce aceasta află media aritmetică a cotatiilor aplicate de 10 instituții bancare selectate de BNR. Aceste instituții care participă la creionarea valorii ROBOR-ului sunt obligate să desemneze angajați specializați în domeniul financiar, care să furnizeze exact cotațiile pentru calcularea ROBOR. De asemenea, aceste persoane trebuie să aibă independență decizională față de celelalte departamente ale respectivei bănci.

Există mai multe tipuri de ROBOR, în funcție de termenul de scadență al creditului:

a) termen de scadenta de o zi – ROBOR la o zi

b) termen de scadenta de o saptamana – ROBOR la o săptămână

c) termen de scadenta de o luna – ROBOR la o lună

d) termen de scadenta de trei luni – ROBOR la 3 luni

e) termen de scadenta de sase luni – ROBOR la 6 luni

f) termen de scadenta de noua luni – ROBOR la 9 luni

g) termen de scadenta de un an – ROBOR la 12 luni/ un an

Cei mai importanți indici, dintre cei enumerați anterior, sunt ROBOR-ul la 3 luni și ROBOR-ul la 6 luni, întrucât cei doi sunt cel mai des utilizați de către instituțiile bancare.

Cei mai importanți factori care influențează valoarea ROBOR-ului sunt: creșterea inflației, scăderea lichidității din piață, dar și incertitudinea în ceea ce privește politicile adoptate de către Ministerul Finanțelor Publice.