Info

Ratele românilor își revin la normal! Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut

Bani, Sursă foto: Arhivă EVZ
Sursă foto: Arhivă EVZ

Veste bună pe piața financiară. Banca Națională a României a anunțat vineri că indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 7,92%. Această valoare a indicelui este cea mai mică din ultimele 43 de zile.

Conform Digi24, scăderea vine după ce în cinci zile consecutive indicele ROBOR la 3 luni s-a menținut la valoarea de 7,93%. Indicele ROBOR la 3 luni a avut o valoare mai mică în ultima perioadă doar pe data de 28 iulie, când acesta se ridica la 7,85%.

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul anului trecut nivelul era de aproximativ 2%.

Însă, aceste modificări se produc după ce, în luna iulie, ROBOR-ul la 3 luni a urcat la un maxim istoric. Acesta a fost cotat la 6,39%, au arătat datele publicate de BNR.

Luna trecută, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, acuza băncile că majorează artificial ROBOR-ul peste dobânda-cheie şi peste rata Lombard.
„De regulă între dobânda de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie, acesta se mişcă în apropierea dobânzii-cheie. Există un interval, cu 1 procent mai jos este dobânda la depozite şi cu 1 procent peste dobânda de politică monetară este rata Lombard, cu care se acordă credite de ultimă instanţă. Aici se pot finanţa şi băncile“, a spus Isărescu.

„ROBOR de obicei se plimbă între cele două, însă de 4-5 luni ROBOR s-a decuplat. Ca să mă exprim pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul, au suprareacţionat. ROBOR s-a dus în sus mult peste rata de politică monetară şi coridorul nostru.“, a mai completat acesta.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este cotat la o valoare de 2,65% pe an. Acesta este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022. Indicele IRCC se află pe o pantă ascendentă,  faţă de valoarea publicată în urmă cu trei luni, când aceasta era de 1,86%.

Ce influențează ROBOR-ul

Există mai multi factori care influențează decisiv valoarea ROBOR-ului. Printre aceștia se numără:  creșterea inflației, scăderea lichidității din piață sau incertitudinea în ceea ce privește politicile adoptate de către Ministerul Finanțelor Publice.

Atunci când crește indicele ROBOR, cresc automat și ratele lunare. Acest fenomen, combinat cu inflația, duce la scăderea puterii de cumpărare și deci la o presiune financiară mai mare asupra populației.

Cei mai afectați de aceste creșteri sunt persoanele cu venituri medii și mici, impactul reprezentând uneori chiar și un procent important din veniturile lunare.