Infofinanciar > Info > Ratele românilor continuă să crească și în 2023! BNR va majora dobânda cheie cu până la 7%
Info

Ratele românilor continuă să crească și în 2023! BNR va majora dobânda cheie cu până la 7%

Bani
Sursă foto: Monitorul de Botoșani

Ratele românilor vor crește în următoarea perioadă, asta avertizează analiștii economici. Acest fenomen va avea loc după ce Banca Natională a României (BNR) va majora marți, 10 ianuarie, dobânda de referinţă la valoarea de 7%, ca urmare a creșterilor record de prețuri de pe urma inflației, de circa 16,6%, înregistrate în anul 2022.

Astfel, pentru a ține în frâu rata inflației în 2023, este de așteptat ca reprezentanții BNR să apeleze încă o dată la majorarea dobânzii, se arată în raportul publicat de ING Bank şi semnat de economistul şef al băncii, Valentin Tătaru.

„Contextul amplu de lichiditate estompează relevanța ratei de politică monetară. Cea mai recentă decizie privind rata de politică monetară. Noi favorizăm cu strictețe o creștere cu 25 de puncte de bază, la 7,00%, împotriva unei decizii de păstrare nemodificată a dobânzii cheie. În orice caz, piețele ar putea fi destul de indiferente față de decizie, deoarece contextul amplu de lichiditate estompează semnificativ relevanța ratei de politică monetară. În ceea ce privește IPC, ne așteptăm ca inflația de la sfârșitul anului 2022 să fi atins 16,6%, deși surprizele negative nu pot fi excluse”, a precizat Tătaru.

O singură creștere a dobânzii cheie

De asemenea, vicepreşedintele CFA România, Adrian Codîrlaşu, crede că majorarea cu 0,25% a dobânzii cheie va fi singura din anul 2023, întrucât inflația deja și-a atins vârful (de 17%) în luna noiembrie 2022, scriu cei de la Economica.

„Totuşi, chiar dacă în Uniunea Europeană, şi mai ales în Germania, inflaţia a scăzut şi dă semne să scadă spre nivelul de o singură cifră, România va aştepta probabil 2024 pentru a ajunge acolo”, a anunțat Codîrlaşu.

Inflație mai mare decât se credea inițial

Potrivit ultimelor rapoarte ale CFA România, rata inflației în anul 2023 va fi mai mare decât o arătau rapoartele inițiale. Astfel, pe un orizont de 12 luni, aceasta va avea o valoare medie de 10,68%.

„Anticipaţiile inflaţioniste au reintrat pe trendul crescător, acestea arătând o inflaţie exprimată în două cifre pentru întreg anul următor. Reducerea puterii de cumpărare datorată inflaţiei îşi va pune amprenta asupra consumului anul viitor. În aceste condiţii şi anticipaţiile de creştere economică pentru anul 2023 s-au redus, acestea înregistrând o valoare de 1,3%”, a susținut Adrian Codirlaşu.

Leul se va deprecia

Peste 90% dintre analiștii economici au susținut că, în anul 2023, moneda națională (leul) se va deprecia față de euro (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, potrivit prognozelor acestora, peste 6 luni (la sfârșitul lunii iunie) un euro va fi echivalentul a 5,0279 lei, în timp ce peste 12 luni (la sfârșitul lunii decembrie) un euro va valora 5,1021 lei.

În ceea ce privește rata anticipată a deficitului bugetului de stat din 2022, acesta a scăzut la 6,6%. Pentru anul 2023, se așteaptă ca valoarea medie a „găurii” bugetare să fie de 6,2%.

De asemenea, analiștii se așteaptă ca în anul 2023 PIB-ul real al României să crească cu 1,3%. De cealaltă parte, este anticipată și majorarea datoriei publice în PIB  la 56% în următoarele 12 luni.