Infofinanciar > Lumea la zi > Ratele dobânzilor aproape de punctul maxim! BCE își păstrează opțiunile deschise
Lumea la zi

Ratele dobânzilor aproape de punctul maxim! BCE își păstrează opțiunile deschise

BCE Sursa foto: Antena 3 CNN
Sursa foto: Antena 3 CNN

Banca Centrală Europeană (BCE) are o serie de opțiuni la următoarea sa ședință privind dobânzile. Ratele dobânzilor sunt aproape de punctul lor maxim și există semne că inflația subiacentă a atins un vârf.

Banca a majorat ratele până la un nivel maxim de peste două decenii. Dezbaterea dintre cei care stabilesc ratele începe să se încingă cu privire la oportunitatea unei pauze.

Ratele dobânzilor din ce în ce mai mari

Villeroy, guvernatorul Băncii Centrale Franceze, a declarat că opțiunile sunt deschise și la următoarele reuniuni. Acesta a subliniat faptul că sunt foarte aproape de vârful ratelor de dobândă. Astfel, guvernatorul a susținut că:”Opțiunile noastre sunt deschise la acest Consiliu (de guvernare), ca și la următoarele reuniuni. Suntem aproape, foarte aproape de vârful ratelor noastre de dobândă, suntem însă încă departe de punctul în care am putea lua în considerare reducerea acestora”.

Acesta a mai adăugat că ceea ce contează mai mult este cât timp ratele dobânzilor sunt menținute la un nivel ridicat.

BCE a majorat ratele de la minus 0,5% la 3,75% în puțin peste un an pentru a combate o creștere bruscă a inflației. Aceasta a început de atunci să se retragă.

Villeroy a declarat că inflația subiacentă, care exclude elementele volatile, cum ar fi energia, a atins un nivel maxim. Creșterea a început cu luna aprilie și pare să fi început să scadă. Acest lucru este un semn încurajator, deși mai sunt încă multe de făcut.

Inflația din zona euro

Inflația din zona euro s-a dovedit neașteptat de încăpățânată în această lună. Presiunile asupra prețurilor pentru bunurile de bază au scăzut. Șansa a oferit muniție atât susținătorilor, cât și oponenților unei noi creșteri a ratei dobânzii Băncii Centrale Europene.

În ultimul an, BCE a majorat ratele în cel mai rapid ritm înregistrat vreodată. Dobânzile au fost duse la un nivel maxim de peste două decenii. Însă, în condițiile în care creșterea economică se află în impas, iar sentimentul întreprinderilor și al gospodăriilor se deteriorează rapid, se intensifică dezbaterea cu privire la cât de mult mai este nevoie de o înăsprire a politicii.

Inflația globală în cele 20 de țări care împart moneda euro a rămas neschimbată la 5,3% în august.

O măsură-cheie de bază care filtrează prețurile volatile la alimente și energie a scăzut, conform așteptărilor. Aceasta a ajuns la 5,3%, de la 5,5% în iulie, chiar dacă inflația din servicii abia a evoluat.

Este puțin probabil ca un astfel de set mixt de date să rezolve dezbaterile din cadrul BCE. Prețurile de pe piață indică faptul că se așteaptă în continuare la o altă majorare în acest an, poate în octombrie sau decembrie, conform sursei reuters.com.