Infofinanciar > Lumea la zi > Rata șomajului în Franța se menține la 7,5%. Provocare majoră pentru Macron
Lumea la zi

Rata șomajului în Franța se menține la 7,5%. Provocare majoră pentru Macron

rata șomajului (sursă foto: forbes.ro)
sursa foto: arhiva companiei

Rata șomajului în Franța, a doua economie a zonei euro, a rămas la 7,5% în primul trimestru din 2024. Acest lucru evidențiază dificultățile președintelui Emmanuel Macron în a demonstra eficiența reformelor de pe piața muncii.

Institutul Național de Statistică a raportat vineri o creștere a șomajului în rândul tinerilor (15-25 de ani), care au beneficiat de stagii finanțate de stat și programe de sprijin pentru angajare în timpul pandemiei. În primul trimestru din 2024, rata șomajului în rândul tinerilor a crescut cu 0,6% față de trimestrul anterior. Aceasta a ajuns la 18,1%.

Totuși, o veste pozitivă este ușoara scădere a șomajului în rândul persoanelor sub 50 de ani.

În ultimul an, rata șomajului în Franța a continuat să crească. La începutul lui 2023 rata inflației scăzuse la 7,1%, cel mai redus nivel din 1982.

Premierul francez Gabriel Attal a anunțat modificări ale legislației privind șomajul: durata maximă pentru ajutoarele sociale va fi redusă de la 18 la 12 luni, iar perioada de muncă necesară pentru a obține beneficii sociale va fi extinsă. Numărul șomerilor a crescut cu 6.000, ajungând la 2,3 milioane în primul trimestru din 2024, scrie Agerpres.