Infofinanciar > Info > Răsturnare de situație privind voucherele de energie! „S-ar fi eliminat diversele erori existente”
Info

Răsturnare de situație privind voucherele de energie! „S-ar fi eliminat diversele erori existente”

Bani lei românești
Sursa foto: Stirile Kanal D

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a vorbit despre voucherele de energie acordate românilor vulnerabili. Acesta susține că măsura a fost implementată prea târziu, și că dacă aceasta era adoptată mai devreme, criza energetică a anului 2022 nu ar fi fost atât de gravă.

Prezent în cadrul emisiunii „Totul despre bani”, de la DC News, Dumitru Chisăliță a fost întrebat dacă sprijinul financiar acordat sub forma voucherelor energetice este suficient.

Ajutorul financiar a venit prea târziu

În primul rând, spune Chisăliță, măsura trebuia adoptată în 2021, lucru care ar fi atenuat impactul crizei energetice din 2022.

„Legea pentru vulnerabili, aprobată în 2021, venea cu astfel de idei. Atunci, oamenii au dat înapoi din mai multe considerente, dar cred că, dacă acest program ar fi fost introdus încă din 2021, până la momentul de față s-ar fi eliminat diversele erori existente și ar fi creat o corectă și mai bună trecere peste ceea ce a însemnat criza gazelor și criza energiei electrice de la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022.”, spune Chisăliță.

Mai mult, acesta consideră că legea este benefică, însă mai are nevoie de retușări.

„Cred că este modelul care ar trebui să fie urmat, dar el trebuie să fie însoțit de mai multe direcții. Una este legată de eficiență energetică și economică foarte ridicată, pentru că, în România, una dintre marile probleme nu e reprezentată de preț, ci de pierderile pe care le înregistrăm. Dacă la nivelul unei case există posibilitatea să reduci la jumătate costurile prin diverse metode de creștere a eficienței, asta înseamnă că exista posibilitatea să plătești același cost cu cel din 2021 fără să fi venit cu nicio măsură de tip subvenție, respectiv plafonare.

Dacă s-ar fi aplicat acest mecanism, care trebuia aplicat înainte de criza energetică, ar fi creat premisele favorabile atât pentru a trece ușor criza din 2022, cât și perioadele viitoare”, a mai explicat acesta.

Criza energetică se poate repeta

Finalmente, Chisăliță consideră că dacă guvernanții nu învață din greșelile trecutului, pe viitor va apărea o altă criză energetică, poate chiar mai gravă decât cea a anului trecut „Cred că, dacă această criză nu ne aduce mintea cea de pe urmă, cu siguranță România va mai trece prin astfel de situații critice, iar modul prin care vor trece consumatorii va fi unul mai dramatic decât ce s-a întâmplat în 2022“, a spus, la DC News, Dumitru Chisăliță.

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat că „Reamintesc faptul că, pentru prima tranşă, acest sprijin poate fi folosit până la vară, aşa că nu este nevoie să se grăbească nimeni, oamenii au tot timpul să îşi achite datoriile prin intermediul ajutorului oferit de Guvern din bani europeni. Cei care sunt într-o situaţie incertă şi se verifică zilele acestea dacă sunt într-adevăr eligibili, să stea fără grijă pentru că nu există riscul să nu primească ajutorul dacă li se cuvine, conform legii. Listele se actualizează, se vor tipări şi pentru ei carduri, vor avea, de asemenea, timp până la vară să epuizeze prima tranşă”.