Infofinanciar > Info > Răsturnare de situație privind majorările de pensii din România. Marius-Constantin Budăi: „Până în 2070 trebuie să fim săraci” 
Info

Răsturnare de situație privind majorările de pensii din România. Marius-Constantin Budăi: „Până în 2070 trebuie să fim săraci” 

marius-constantin budai, ministrul muncii si solidaritatii sociale (sursă foto: substantial.ro)
sursă foto: substantial.ro

Ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, a vorbit recent la Antena 3 CNN cu privire la majorările de pensii pentru români și condițiile impuse în PNRR privind veniturile seniorilor din România. Oficialul spune că o creștere a sumelor ar putea fi blocată în următorii ani din cauza Planului Național de Redresare și Reziliență.

Oficialul aduce acuzații celor care au scris PNRR-ul pentru România, adică PNL și USR, atunci când formau un guvern comun, spunând că aceștia au vrut ca românii să fie săraci pentru următorii 50 de ani, până în 2070.

Marius – Constantin Budăi anunță probleme pentru pensionarii români

Mai mult, Marius-Constantin Budăi cere eliminarea din PNRR a procentului de 9,4% din PIB pentru pensii, în condițiile în care media europeană este mai mare de atât și nicio altă țară nu are astfel de condiții impuse în propriul plan de reziliență.

„Eu am primit o întrebare de la Comisia Europeană. „Domnule, ce ați avut în cap când ați scris acest procent și de ce până în 2070? Că noi nu înțelegem”. Din păcate le-am spus că nici eu nu înțeleg. Vedeți dumneavoastră, și acum nu că vorbim de 9,4. Putem spune 9,1 sau 18,9 sau 15 sau oricât vreți dumneavoastră. Însă eu am studiat toate legislațiile din toate statele membre și toate PNRR-urile din statele membre ale Uniunii Europene. Niciun stat membru nu și-a impus o asemenea plafonare”, a transmis Marius-Constantin Budăi într-un interviu acordat Antena 3 CNN.

Media europeană este cuprinsă între 12,5 și 13%

Mai mult, conform ministrului Muncii, media europeană privind ponderea pensiilor în PIB este cuprinsă între 12,5% şi 13%, iar România este obligată, prin PNRR, la un procent de 9.4%.

„Întrebarea ar putea continua. Domnule, de ce tu, ca și guvernant la acest moment, știind că în Uniunea Europeană 12,5-13 este media cu plata pensiilor din PIB în statele din Uniunea Europeană, tu îţi dorești ca țara ta să fie mai săracă, ca seniorii tăi să fie mai săraci cu 3% ca media Uniunii Europene? Doar dacă îi urăști, din punctul meu de vedere, poți să faci așa ceva, că altfel nu văd de ce să pui o asemenea plafonare. Deci, niciun PNRR nu și-a propus să plafoneze așa ceva, să treacă vreun procent anume și nicio legislație a unor state membre nu cuprinde așa ceva”, a mai spus ministrul Muncii.

Mai mult, acesta spune că până în anul 2070 pensionarii români trebuie să fie săraci din cauza acestei legi controversate.

„Până în 2070 trebuie să fim săraci. Că așa au considerat unii la acel moment”, a mai continuat Marius Budăi.

Și Nicolae Ciucă a cerut schimbarea acestui procent

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat-o la finalul anului trecut pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că România se pregătește să facă propuneri de ajustare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), inclusiv ale unor ținte și jaloane, deoarece aceste ”ajustări” trebuie făcute ”pentru a răspunde nevoilor actuale ”.

Astfel, în ceea ce privește pensiile, premierul Ciucă vrea înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință.

”A arătat că Romania va insista și va continua discuțiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință, pe menținerea în rezervă a producției de energie bazată pe cărbune și pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.” – se arată într-un comunicat al Guvernului de anul trecut.