Infofinanciar > Info > Marius-Constantin Budăi, anunț privind reforma pensiilor din România. Cinci milioane de seniori sunt vizați direct
Info

Marius-Constantin Budăi, anunț privind reforma pensiilor din România. Cinci milioane de seniori sunt vizați direct

pensii marius constantin budai, ministrul muncii (Sursă foto: dailybusiness.ro)
sursă foto: dailybusiness.ro

Marius – Constantin Budăi, ministrul Muncii din guvernul Ciucă, a venit recent cu o serie de informații suplimentare privind mult așteptata reformă a pensiilor.

Totuși, oficialul a recunoscut că aceasta nu va fi gata prea curând, astfel că cei cinci milioane de seniori ai țării vor mai avea de așteptat. Ministrul Muncii spune că reforma pensiilor va fi gata abia în luna iunie.

Se pregătesc mai multe reforme privind pensiile

Totuși, de această amânare a reformelor se bucură cel mai mult pensionarii care primesc pensii speciale de la stat, mai ales că au avut parte cu ocazia sărbătorilor pascale de venituri uriașe. Între timp, clasa politică întârzie să vină cu legile care ar face dreptate pentru toți pensionarii țării.

În prezent, coaliția de guvernare are două mari reforme de finalizat anul acesta: reforma sistemului general de pensii și cea a pensiilor speciale. Conform unor surse citate de realitatea.net, cele două legi vor fi prezentate împreună abia în luna iunie. Astfel, reforma sistemului general de pensii are în vedere o nouă formulă de calcul, recalcularea dosarelor dar și creșterea vârstei de pensionare.

Veniturile speciale, vizate de modificări

Vorbind despre reforma pensiilor speciale, aici se are în vedere că pensiile speciale nu se pot cumula, că pensia nu poate fi mai mare decât salariul din perioada de activitate. În plus se ia în calcul impozitare progresivă și eliminarea unei părți din sporuri.

Și Marius – Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a dat o serie de informații acum câteva zile despre  interzicerea cumului pensiei cu salariul la stat. Acesta a spus însă că este un subiect extrem de sensibil.

„Interzicerea cumului pensie cu salariul la stat este un subiect extrem de sensibil care trebuie discutat cu atenţie pentru că vorbim de mai multe categorii. Nu acel cumul de salarii pentru cei care au trecut de 65 de ani şi care o viaţă au contribuit într-un sistem şi Constituţia le garantează dreptul şi la muncă şi la pensie, nefăcând deosebirea între sistemele private sau de stat”, a explicat Marius – Constantin Budăi.

De asemenea, el a vorbit și despre pensiile speciale. Ministrul Muncii a anunțat că au fost adoptate amendamentele în Senat şi au retrimis noul draft către Comisia Europeană.

”Așteptăm o nouă analiză de impact de la Banca Mondială şi vrem să o înaintăm Comisiei şi fiecare ministru va putea să poarte discuțiile pe direcţia lui”, a precizat Marius – Constantin Budăi.

Cât despre reforma pensiilor, ministrul Muncii a spus că nu există nicio întârziere și că noul draft a fost trimis la Banca Mondială.

„Nu este nicio întârziere la această reformă. Avem trei variante, vom discuta cu ele în coaliție, după aceea le vom discuta cu partenerii sociali. Noul draft al legii a fost trimis la Banca Mondială, după care reluăm discuțiile”, a susținut anterior Budăi.