Infofinanciar > Info > Răsturnare de situație privind aderarea României la Schengen. Un europarlamentar român insistă la Curtea de Justiție a UE
Info

Răsturnare de situație privind aderarea României la Schengen. Un europarlamentar român insistă la Curtea de Justiție a UE

Schengen România și Bulgaria
sursa foto: evz.ro

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a anunțat recent faptul că a cerut ca și Parlamentul European să poată depună acţiuni împotriva Consiliului Europei şi împotriva Comisiei Europene în condițiile refuzului privind aderarea României la Schengen în Consiliul JAI de la finalul anului trecut.

Liderul politic s-a aflat sâmbătă în orașul Constanţa unde a promovat campania intitulată ”Semnează pentru România în Schengen”. Tomac spune că a solicitat, pe lângă anularea actului din 8 decembrie 2022 din cadrul Consiliului JAI prin care România a fost respinsă să adere la Schengen, ca şi deputaţii din Parlamentul European să poată depune acţiuni împotriva Consiliului European şi împotriva Comisiei Europene.

”Având în vedere că Parlamentul European are calitatea de reclamant privilegiat, vreau ca, prin această petiţie pe care o lansez, să invit românii să susţină acest demers pentru ca împreună să convingem Parlamentul European să intervină în acest proces. De ce? Pentru că atunci când am văzut că este aproape imposibil, în calitate de deputat european, să declanşez un mecanism intern prin Parlament, prin care în 60 de zile sau mai puţin de 60 de zile să primesc o decizie prin care Parlamentul să dea în judecată Consiliul Uniunii Europene, am cerut în acest proces ca pe lângă anularea actului din 8 decembrie 2022 prin care ne-a fost îngrădit dreptul la libera circulaţie în Spaţiul Schengen, Curtea să mai constate că este necesar ca şi deputaţii din Parlamentul European să aibă calitatea de reclamant privilegiat, adică să poată depune acţiuni împotriva Consiliului şi împotriva Comisiei”, a anunțat Eugen Tomac, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite G4media.

Petiție pentru aderarea României la Schengen

Ulterior, Eugen Tomac a atras atenția, pe pagina sa de Facebook, importanţa semnării petiţiei pentru aderarea României la Schengen.

”Astăzi, am ajuns în sudul României, la Constanţa. Scopul este acelaşi: promovarea campaniei Semnează pentru România în Schengen. Am explicat, în cadrul conferinţei de presă pe care am susţinut-o împreună cu preşedintele PMP Constanţa, Claudiu Palaz, importanţa susţinerii procesului pe care l-am iniţiat la Curtea de Justiţie a UE. Este una dintre cele mai importante acţiuni pe care le-am iniţiat de-a lungul timpului. Miza este foarte mare şi am încredere că împreună vom reuşi. De aceea este important ca petiţia România merită în Schengen să aibă sprijinul tuturor românilor. Austria a comis un abuz de drept şi este extrem de important să fim vehemenţi şi să ne cerem dreptul de a fi parte din Schengen, aşa cum merităm de peste 10 ani”, a scris Tomac pe Facebook.

Lucian Bode anunță că obiectivul României rămâne aderarea în 2023

România îşi menţine obiectivul de ţară reprezentat de aderarea la spaţiul Schengen în anul 2023, a anunţat joi, la Bruxelles, ministrul de interne Lucian Bode, care şi-a exprimat convingerea că prin intrarea ţării noastre în Schengen va spori substanţial siguranţa frontierelor externe ale Uniunii Europene, a frontierelor Schengen şi a cetăţenilor Uniunii Europene.

„În intervenţia pe care eu am avut-o, am solicitat finalizarea procesului de extindere a spaţiului Schengen prin aderarea României la Spaţiul Schengen în acest an, în anul 2023. Argumentele vă sunt cunoscute tuturor. Aş sublinia doar un singur aspect, cel pe care l-am subliniat şi în intervenţia mea. Odată cu extinderea spaţiului Schengen, cu aderarea României la Spaţiul Schengen, sunt absolut convins că siguranţa frontierelor externe ale Uniunii Europene, frontierelor Schengen, siguranţa cetăţenilor Uniunii Europene va fi una mult crescută”, a declarat ministrul Lucian Bode pentru jurnaliştii români prezenţi la reuniunea Consiliului JAI.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.