Infofinanciar > Info > Răsturnare de situație în sistemul de pensii din România. Informația care îi vizeză pe milioane de seniori
Info

Răsturnare de situație în sistemul de pensii din România. Informația care îi vizeză pe milioane de seniori

Pensii
Sursa foto: graiulsalajului.ro

Situația se complică în sistemul public de pensii din România, iar problemele care trenează de ani de zile devin din ce în ce mai greu de rezolvat. Avocatul Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a venit recent cu un avertisment, având în vedere situația actuală a pensiilor românești în care avem, după cum spune fostul oficial, „tot felul de scutiri, de tratamente preferențiale”, în contextul în care la ora actuală „avem cinci milioane de angajați și cam tot atâția pensionari”.

Avocatul crede că „ar fi trebuit deja de mulți ani să fi acționat determinat în cel puțin trei direcții”. Acesta a transmis recent, în cadrul unei intervenții la Prima News, că nu se poate rezolva problema pensiilor dacă nu se lucrează la refacerea principiului solidarităţii pe care sistemul public de pensii se bazează.

Criza pensionării decrețeilor bate la ușă

„Ca să putem face faţă crizei pensionării decreţeilor ar fi trebuit deja de mulţi ani să fi acţionat determinat în cel puţin trei direcţii. Una, aceea a creşterii natalităţii şi formării unei capital uman de calitate care să poată să susțină numărul crescut de oameni care se vor retrage. Niciodată nu e prea târziu.

Vă dau un exemplu. Am făcut o propunere care a fost preluată şi a fost transformată în lege, care avea intenţia să dezvolte sistemul de creşe prin crearea de cerere solvabilă, să stimuleze natalitatea pentru că multe familii de tineri profesionişti tot amână decizia de a avea copii, pentru că nu au soluţie de îngrijire, ştim lucrul acesta.

Tocmai am vorbit de faptul că întreruperea o perioadă mai lungă a carierei ca să ai grijă de copil aduce probleme profesionale şi anume creditul fiscal pentru creşe şi grădiniţe. A fost aprobat, a intrat în vigoare în 2021, a fost suspendat în 2021 pe motiv că nu sunt bani”, a explicat Gabriel Biriş la Prima News.

Cum poate fi rezolvată problema pensiilor din România

De asemenea, Gabriel Biriș mai spune că problema pensiilor nu poate fi rezolvată dacă nu ne uităm la refacerea principiului solidarităţii pensiilor pe care se bazează întreg sistemul actual.

„Nu putem să rezolvăm această problemă, adică problema pensiilor, dacă nu ne uităm la refacerea principiului solidarităţii pe care sistemul se bazează. În momentul de faţă avem tot felul de scutiri, de tratamente preferenţiale, avem cinci milioane de angajaţi şi cam tot atâţia pensionari.

Avem un număr mare, două, trei milioane de adulţi de care nu ştim nimic, nu ştim ce fac. Nu sunt în sistemele de protecţie socială, şi acolo sunt foarte mulţi. De la unii dintre cei care muncesc luăm acum contribuţia asta, 20 şi ceva la sută, fără niciun plafon şi le promitem că le dăm nişte pensii care atunci vor fi considerate nesimţite şi se bazează pe contributivitate pentru că nu mai avem plafonare la numărul de puncte de pensie de când s-a eliminat plafonarea bazei de calcul a contribuţiei.

În loc să ne gândim să facem un sistem care să lărgească baza prin, de exemplu, plafonarea bazei de calcul a contribuţiilor pe suma veniturilor în aşa fel încât sarcina fiscală să nu mai depindă, incluzând aici contribuţiile obligatorii, de cum câştigi sau de cine eşti”, a mai transmis Gabriel Biriş.