Infofinanciar > Info > Raport privind starea spaţiului Schengen în 2023! „Măsurile istorice” pentru aderarea României la spaţiul Schengen aerian și maritim
Info

Raport privind starea spaţiului Schengen în 2023! „Măsurile istorice” pentru aderarea României la spaţiul Schengen aerian și maritim

România intră în spațiul Schengen până în 2025
sursa foto arhiva companiei

Marți, Comisia Europeană a făcut public un raport referitor la starea spațiului Schengen în anul 2023 și și-a conturat prioritățile pentru anul în curs.

Documentul evidențiază „măsurile istorice” pentru integrarea României și Bulgariei în spațiul aerian și maritim, subliniind, de asemenea, absența aderării acestor țări la spațiul Schengen terestru ca fiind o lacună de implementare, care necesită o decizie suplimentară din partea Consiliului UE.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului european, raportul indică faptul că normele Schengen sunt în general bine aplicate, cu toate că există unele deficiențe în ceea ce privește implementarea acestora. Aceste informații au fost preluate de agenția de știri News.ro și preluate de Digi24.

„Spaţiul Schengen a devenit cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume. Garantând călătorii fără probleme şi în condiţii de siguranţă pentru o populaţie de aproape 450 de milioane de persoane, spaţiul Schengen este esenţial pentru competitivitatea Uniunii Europene”, conform comunicatului citat.

Schengen, cea mai populară destinație

În 2023, spațiul a păstrat coeziunea și a rămas una dintre cele mai populare destinații de călătorie din lume. Numărul de vize Schengen emise a depășit 10 milioane, iar peste jumătate de miliard de călători au vizitat spațiul Schengen, ajungând la 92% din nivelurile de dinaintea pandemiei din 2019. Această contribuție a avut un impact semnificativ asupra economiei UE, turismul aducând aproape 10% din PIB-ul UE și oferind locuri de muncă pentru aproximativ 22,6 milioane de persoane.

Raportul din 2024 privind starea spațiului Schengen prezintă progresele, provocările și evoluțiile din ultimul ciclu 2023-2024. Conform informațiilor furnizate, raportul indică faptul că normele Schengen sunt aplicate în general cu succes, cu toate că există unele deficiențe în implementare.

Printre acestea se numără necesitatea unui cadru legislativ consolidat, iar eforturile sunt necesare pentru punerea în aplicare a noilor măsuri, inclusiv cooperarea polițienească, pentru a elimina treptat controalele extinse la frontierele interne. De asemenea, se subliniază necesitatea unui cadru integrat de guvernanță Schengen, pentru care Comisia Europeană va continua să colaboreze strâns cu agențiile UE și statele membre pentru o analiză mai detaliată a datelor. Raportul menționează, de asemenea, progresele în direcția aderării Bulgariei și a României la spațiul Schengen, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime din 31 martie 2024. Totuși, pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre interne cu cele două țări, este necesară o decizie suplimentară din partea Consiliului UE.

„De la reînnoirea Codului frontierelor Schengen, la primul pas – important – privind aderarea Bulgariei și a României la spațiul Schengen, precum și la o Agenție Frontex mai puternică, am continuat să facem progrese importante. Prezentul raport reflectă toate eforturile noastre din ultimii ani și angajamentul nostru de a continua să depunem eforturi pentru un spațiu Schengen mai puternic”, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne.