Infofinanciar > Esential > Radu Leca la HAI România: „Dacă aș mai avea șansa să fac o facultate, aș merge spre medicină”
Esential

Radu Leca la HAI România: „Dacă aș mai avea șansa să fac o facultate, aș merge spre medicină”

Radu Leca la HAI România: „Dacă aș mai avea șansa să fac o facultate, aș merge spre medicină”
sursa foto hai romania

Invitat la HAI România, în cadrul seriei Interviurile EvZ, psihologul Radu Leca și-a prezentat punctele de vedere asupra impactului psihologic pe care pandemia l-a avut asupra întregului Glob. Intervievat de jurnalista Iosefina Pascal, specialistul în psihologie a spus că toată lumea a fost destabilizată de neputința și incertitudinea specifice perioadei pandemice.

Din acest motiv, crede el, oamenii au devenit mult mai interesați de leacurile alternative sau de forme de magie și divinație, precum tarotul sau cititul în palmă: „A mai apărut postpandemic și o vizibilizare a tot ce înseamnă magie sau vrăjitorii. De la tarot până la ghicit, farmece, toate astea prind extraordinar. Aceste elemente au apărut din neputință și neînțelegere. Și credulii plătesc sume colosale”.

Un interes reînnoit pentru medicină

Pe de altă parte, perioada pandemică a dus la o propensiune către medicină. Cel mai probabil, copiii vor fi din nou ghidați de părinți către o carieră medicală. Radu Leca însuși a spus că dacă ar avea ocazia să urmeze niște cursuri universitare din nou, acestea ar fi de medicină:

„Eu atunci am înțeles că dacă aș mai avea șansa să fac o facultate, m-aș duce într-o zonă de medicină, pentru că îți permite să salvezi oameni. Psihologia îți permite să-i ajuți, să-i echilibrezi.

Pandemia ne-a învățat să ne redorim, ca în vremea comunismului, ca fiii și fiicele noastre să devină medici. Să vedem câți rămân în țară”, a declarat acesta, făcând referire și la exodul medicilor din România în favoarea altor țări europene.

Exodul medicilor și cum afectează

Radu Leca a spus că neîncrederea în medici și încrederea oarbă în leacurile alternative sunt motivate, în parte, și de faptul că cei mai buni absolvenți ai facultăților de medicină din România pleacă peste hotare. În cuvintele psihologului, chiar dacă școala medicală românească este una dintre cele mai bune din Europa, ea pregătește specialiști pentru Europa, nu pentru România:

Acum, există și o motivație: românii nu au încredere în sistemul medical de stat, fiindcă atât timp cât Guvernul României le permite absolvenților gratuit să poată pleca în străinătate și nu se impune ca aceștia să rămână minimum 8 ani pe teritoriul României după rezidențiat, în așa fel încât românii să fie ajutați de cei mai buni, cum ai putea avea încredere în sistem? Se spune că facultatea noastră de medicină este printre cele mai bune din Europa, dar noi îi formăm pentru Europa, nu pentru România”. Speranța specialistului intervievat de Iosefina Pascal este aceea ca învățământul în acest domeniu să fie gratuit, dar absolventul să fie apoi obligat să-și practice meseria în România, inclusiv după încheierea rezidențiatului.

Pentru a-i vedea toate opiniile și sugestiile de îmbunătățire a societății românești, accesați pagina oficială de YouTube HAI România.