Infofinanciar > Info > „Rabla pentru mașini” vine cu vești bune. Vor fi prime de casare mai mari!
Info

„Rabla pentru mașini” vine cu vești bune. Vor fi prime de casare mai mari!

Programul Rabla, Sursă foto: Auto Bild
Foto: autobild.de

Cei care vor să intre în programele care te scapă de mașina veche și te ajută să iei alta nouă au motive de bucurie. Ministerul Mediului propune modificări în ceea ce privește partea financiară a acestora.

Astfel, primele de casare cresc în toate aceste programe, dar, de reținut, mașinile electrice cumpărate și cu tichetul de la stat nu trebuie să depășească 75 de mii de euro.  Ceea ce, totuși, oferă o plaja destul de bună de autovehicule pentru beneficiar.

Banii puși în joc

Momentan, ordinul care va atesta cifrele de mai jos  se află în dezbatere publică, dar sursele noastre spun că propunerile să sufere modificări în jos. Deci, în „Rabla local”, prin care o mașină mai veche de 15 ani poate fi casată, se va primi suma de 3000 de lei.

În cazul Rabla Clasic, prima de casare pentru un autoturism vechi va ajunge la 7000 de lei. Deci cu o mie de lei în plus față de ce s-a dat până acum. Atenție, dacă vrei să casezi două maşini, vei primi 9.000 de lei plus încă o mie…

Programul prevede și bonusuri de încă 1500 de lei pentru fiecare autoturism mai vechi de 15 ani, un eco bonus de 1500 de lei pentru emisii și un alt eco bonus pentru vehicule cu sistem GPL. În total, ajutorul de la stat poate depăși 16 mii de lei.

Așa după cum am scris și mai sus, în cazul celor care vor să își cumpere o mașină electrică prin programul Rabla Plus, vor trebui să se limiteze la un turism de maxim 75 de mii de euro, TVA inclus. Aici, ajutorul dat de stat ajunge la 57 de mii de lei.

Despre electrice

Întrebat despre limita de 75.000 de euro, Costin Giurgea – prezentatorul Emisiunii Superspeed, spune că „Până în 75 de mii de euro găsești foarte multe mașini pe piață, de la cele mai accesibile cum ar fi Dacia Spring sau Smart, Renault Zoe până la mașini mai scumpe și cu autonomie mai mare, cum ar fi Skoda, Volkswagen, Ford. Sunt foarte multe branduri care au strategie electrică cu range-uri care merg de la 150 km până la 400-500 km autonomie electrică declarată în ciclul WLTP”.

Singura problemă în acest caz rămâne infrastructura de încărcare care este, evident, insuficientă. Stațiile publice, până acum câteva luni gratuite, au început să perceapă o taxă pe kwh. Și nu numai la noi. Spre exemplu, Tesla a anunțat că va introduce o taxă şi pentru a-i determina pe șoferi să elibereze imediat stația, după ce mașina s-a încărcat.

În România sunt aproximativ 1700 de puncte de încărcare, de 67 de ori mai puține decât în Olanda, fruntașa Europei. Topul este continuat de Germania, Franța și Suedia. La coada clasamentului sunt țări precum Lituania, Malta sau Cipru, cu doar 57 de stații.

Conform ordinului pus în dezbatere publică, cei care vor să caseze o mașină mai veche de 15 ani prin programul Rabla Local vor primi 3 mii de lei, însă cu obligația ca timp de trei ani să nu cumpere un autoturism cu normă de poluare EURO 5 sau mai mică.

Va exista și un prag de finanțare pentru fiecare primărie, în funcție de populaţie. De exemplu, o localitate cu mai puţin de 5 mii de persoane va putea finanța cel mult 50 de autoturisme casate. Iar una cu peste 200 de mii de locuitori va avea o limită de 5 mii de mașini uzate.