Infofinanciar > Lumea la zi > Lupta pentru aurul negru al Antarcticii! Putin și Xi, cu ochii pe comorile de sub mările înghețate
Lumea la zi

Lupta pentru aurul negru al Antarcticii! Putin și Xi, cu ochii pe comorile de sub mările înghețate

antartica sursa foto ziarmm
sursa foto arhiva companiei

Descoperirea de către Rusia a unor rezerve uriașe de petrol pe teritoriul britanic a transformat Insulele Falkland în „cea mai valoroasă proprietate imobiliară din lume”. Putin și Xi fiind cu ochii pe comorile de sub mările înghețate.
Adânc sub pustiul aspru al platoului din Antarctica se află un premiu care a fost creat cu sute de milioane de ani în urmă.

Timp de peste 150 de ani, s-au purtat războaie pentru accesul la petrol, acest lichid gros și negru pe care lumea a ajuns să se bazeze.

În ciuda creșterii energiei regenerabile în ultimii ani, aproape toată energia mondială, 84% până în 2020, este produsă din combustibili fosili, inclusiv petrol și gaze.
Iar odată cu descoperirea de către Rusia a unei cantități estimate la 511 miliarde de barili de petrol și gaze în Antarctica, cursa pentru Aurul Negru a început din nou, națiunile din întreaga lume susținând că sunt singurele care dețin terenul de deasupra rezervei de combustibili fosili, deși un tratat istoric împiedică pe oricine să aibă acces la acesta.

Rusia și China nu ar trebui să fie de încredere

Însă experții au avertizat că Rusia și China nu ar trebui să fie de încredere și că Occidentul ar trebui să facă pregătiri pentru a le împiedica să pună mâna pe el.

Descoperirea Rusiei sub Antarctica a început deja să sperie Occidentul, problema fiind adusă în discuție săptămâna aceasta în cadrul unei comisii speciale.
În timp ce ministrul junior David Rutley a declarat săptămâna trecută în fața comisiei de control că Rusia a „dat asigurări în mod repetat” că desfășoară doar activități științifice în regiune, experții au criticat ideea că state precum China sau Rusia ar putea fi de încredere.

Marea Britanie lovește Rusia și Coreea de Nord cu o nouă înghețare a activelor și sancțiuni de călătorie în legătură cu comerțul „arme contra petrol” folosit de Vladimir Putin pentru a furniza arme forțelor sale din Ucraina
imaginea articolului

Putin și peștișorul de aur

Invazia Rusiei în Ucraina și modul în care a justificat-o este un indiciu al modului în care ar putea acționa în Antarctica, având în vedere cantitatea masivă de petrol pe care a găsit-o.

‘Dacă ne uităm la Ucraina, Rusia trimite în mod clar semnale că nu-i pasă de dreptul internațional, de multilateralism sau de tratate. Dacă extrapolezi acest lucru în ceea ce s-ar putea întâmpla în Antarctica, sunt sigur că ridică multe îndoieli și multe sprâncene în SUA, în Marea Britanie și în restul Europei, pentru că ar putea schimba regulile jocului pentru că pur și simplu nu sunt de acord’, a declarat pentru MailOnline Dr. Carlos Solar, expert în securitatea Americii Latine.

‘Faptul că Rusia se află în război și este atât de decisă în confruntarea cu Occidentul este ceea ce trimite un semnal pentru ceea ce s-ar putea întâmpla în Antarctica. S-ar putea să folosească aceeași strategie din Ucraina, care a fost pur și simplu: ‘Aceasta este a noastră’.

‘Xi Jinping și Vladimir Putin discută despre o nouă ordine mondială, condusă de norme anti-occidentale. Acest lucru ar putea duce la o nouă guvernare globală. Dacă vor începe să dicteze multilateralismul și tratatele, atunci ar putea la fel de bine să conducă în acest sens’, a adăugat el, scrie Daily Mail.

‘Dacă va exista o retragere masivă de la guvernanța globală condusă de Occident, atunci vom vedea un nou tratat pentru Antarctica care, având în vedere lipsa de resurse, le-ar putea permite să revendice petrolul și gazele din Antarctica’.