Infofinanciar > Lumea la zi > Putin și Lukașenko s-au întâlnit! Aceștia expun soluția de pace și prezintă „amenințarea rusă”
Lumea la zi

Putin și Lukașenko s-au întâlnit! Aceștia expun soluția de pace și prezintă „amenințarea rusă”

Lukasenko si Putin Sursa foto Romania TV
sursa foto arhiva companiei

Rusia nu a respins niciodată o soluție de pace la conflictul ucrainean, dar consideră conferința cu tematică ucraineană, care va avea loc în Elveția fără participarea Rusiei, drept un ‘spectacol ciudat’, i-a spus președintele rus Vladimir Putin omologului său belarus Alexander Lukașenko în timpul discuțiilor de la Moscova.

La rândul său, liderul belarus a vorbit despre prezența militară tot mai mare a Occidentului la granițele țării sale și a mulțumit Rusiei pentru asistența sa economică.

TASS a adunat principalele remarci făcute de cei doi lideri.

Soluție pașnică la conflictul ucrainean

„Nu am refuzat niciodată să rezolvăm disputele pe cale pașnică. Mai mult, exact asta am fost înclinați să facem”, a declarat președintele rus, adăugând că aceste eforturi au dus la negocieri majore care au culminat la Istanbul.

Moscova a ținut cont de apelurile potrivit cărora „Ucraina nu ar trebui să le semneze [aceste acorduri] „sub amenințarea armei”” și și-a retras trupele de la Kiev, dar „apoi, sub presiunea Occidentului, partea ucraineană a ieșit din aceste acorduri”. „Imediat după ce am făcut acest lucru, acordurile noastre au fost aruncate la coșul de gunoi”, a adăugat Putin.

Ucraina și-a dat seama că nu va învinge Rusia pe câmpul de luptă, a spus Putin. „Au refuzat să negocieze. Iar acum se află într-o situație destul de dificilă”.

Putin a declarat că va căuta medierea lui Lukașenko, în cazul în care va apărea necesitatea unor noi discuții. Liderul belarus a răspuns că susține poziția Rusiei în această problemă.

Conferință elvețiană privind Ucraina

Conferința din Elveția „este un fel de spectacol ciudat acum”, a declarat Putin. „Noi nu am fost invitați. Și ei spun că am respins-o”. „Ei cred că locul nostru nu este acolo. Și, în același timp, ei spun că este imposibil să rezolve ceva fără noi”, a continuat președintele rus. „Ar fi fost amuzant, dacă nu ar fi fost atât de trist”.

Lukașenko a replicat că, în absența Rusiei, participanții la conferința cu tematică ucraineană din Elveția nu pot fi de acord decât cu continuarea escaladării.

Lovituri asupra instalațiilor energetice

Rusia respinge atacurile asupra instalațiilor sale energetice și trebuie să riposteze. În plus, trupele sale „nu au efectuat nicio lovitură” în timpul iernii din considerente umanitare.

„Nu am vrut să lăsăm instituțiile sociale, spitalele și așa mai departe fără alimentare cu energie electrică. Dar, după o serie de lovituri asupra instalațiilor noastre energetice, am fost nevoiți să răspundem”, a declarat Putin.

Loviturile asupra instalațiilor energetice din Ucraina fac parte din procesul de demilitarizare, deoarece afectează în mod direct industria de apărare a țării, a continuat președintele rus. „În primul rând, ne asumăm că așa afectăm industria de apărare a Ucrainei, și o afectăm direct”, a spus Putin.

În același timp, Moscova este pregătită să negocieze pentru o soluție pașnică la toate problemele. Lukașenko a replicat că Kievul provoacă Moscova să efectueze astfel de lovituri.

Speranțe pentru bunul simț de la Putin

Ca răspuns la comentariile lui Lukașenko potrivit cărora ucrainenii își vor reveni în curând la bunul simț, Putin a replicat: „Să-i lăsăm să decidă singuri”.

Situația de la graniță

Putin a anunțat, de asemenea, o conversație „privind problemele de securitate de-a lungul frontierelor vestice atât ale Rusiei, cât și ale Belarusului”. Lukașenko a răspuns că situația este dificilă, iar Minskul este obligat să „își desfășoare forțele” pe fondul creșterii prezenței militare occidentale.

„Amenințarea rusă” pentru Occident

Afirmațiile potrivit cărora Rusia ar putea ataca țările occidentale sunt un nonsens, diseminate de guverne „pentru a explica și justifica cheltuielile pe care le fac pentru războiul din Ucraina”.

Lukașenko a fost de acord că Rusia și Belarus „au destule probleme proprii”, astfel că Minskul și Moscova nu au discutat niciodată despre planuri de a cuceri Europa.

Explorarea spațială

Putin a remarcat un eveniment bilateral major – întoarcerea pe Pământ a Marinei Vasilevskaia, prima femeie din Belarus care a fost lansată în spațiu.

„De asemenea, un eveniment bun a avut loc astăzi. Noua noastră rachetă a zburat în spațiu de pe un nou cosmodrom. A fost o [rachetă] grea. A fost încă o etapă în dezvoltarea industriei spațiale a Rusiei”, a adăugat liderul rus.