Infofinanciar > Lumea la zi > Putin, scrisoare către Kim! Liderul rus a subliniat „invincibilitatea și puterea”
Lumea la zi

Putin, scrisoare către Kim! Liderul rus a subliniat „invincibilitatea și puterea”

vladimir putin xi jinping (sursă foto: breakingdefense.com)
sursă foto: breakingdefense.com

Președintele rus Vladimir Putin a exprimat marți, 15 august, un îndemn pentru consolidarea relațiilor dintre Moscova și Phenian, într-un mesaj plin de apreciere adresat liderului nord-coreean Kim Jong Un cu ocazia Zilei Eliberării Naționale a țării.

Liderul rus a elogiat Ziua Eliberării Coreei ca fiind un „simbol al curajului și eroismului soldaților Armatei Roșii și al patrioților coreeni care au luptat în unison împotriva colonialismului japonez”.

Un partener important pentru Moscova

„Sunt convins că vom continua să întărim cooperarea bilaterală în toate domeniile pentru binele popoarelor noastre şi în interesul consolidării stabilităţii şi securităţii în peninsula coreeană şi în regiunea Asiei de Nord-Est în general”, a spus Putin într-un mesaj adresat lui Kim, citat într-un comunicat al Kremlinului.

Liderul rus a elogiat Ziua Eliberării Coreei ca fiind un ,,simbol al curajului și eroismului soldaților Armatei Roșii și al patrioților coreeni care au luptat împreună împotriva colonialismului japonez”. În acea perioadă, Putin a subliniat că „tradițiile prieteniei și cooperării s-au născut pentru a deveni o bază solidă pentru dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate între Federația Rusă și Coreea de Nord”.

La sfârșitul lunii iulie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a descris Coreea de Nord drept un ,,partener important” pentru Moscova în timpul unei întrevederi la Phenian cu omologul său nord-coreean, Kang Sun Nam. Această declarație a lui Vladimir Putin survine cu doar câteva zile înaintea unui summit programat să aibă loc la Washington între liderii Coreei de Sud, SUA și Japonia, având ca scop consolidarea cooperării în domeniul securității, pe fondul intensificării amenințărilor din partea Coreei de Nord.

Schimb de scrisori între Kim Jong Un și Putin

Relațiile dintre cele două Corei se află la un nivel extrem de scăzut, diplomația fiind într-un impas, iar Kim Jong Un a pledat pentru o accelerare a cursului înarmării, inclusiv prin dezvoltarea armelor nucleare tactice.

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, și președintele rus, Vladimir Putin, au schimbat marți scrisori în care și-au reafirmat angajamentul de a dezvolta relațiile dintre cele două țări, în ceea ce Kim a numit o ,,relație strategică de lungă durată”. Aceste scrisori au fost schimbate pentru a marca cea de-a 78-a aniversare a eliberării Coreei de sub dominația colonială a Japoniei din perioada 1910-1945, o zi care este sărbătorită și ca zi națională în Coreea de Sud.

În scrisoarea sa adresată președintelui Putin, Kim Jong Un a subliniat că prietenia dintre cele două țări a luat naștere în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în urma victoriei asupra Japoniei, și că aceasta continuă să demonstreze în prezent ,,invincibilitatea și puterea lor în lupta împotriva practicilor arbitrale și a hegemoniei imperialiste”, conform hotnews.ro.