Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin o să fie reales în funcție. Va acumula peste 80% din voturile rușilor
Lumea la zi

Vladimir Putin o să fie reales în funcție. Va acumula peste 80% din voturile rușilor

putin rusia (sursă foto: Reuters)
Sursa foto: reuters.com

Vladimir Putin pare să fie pe cale să obțină un nou mandat covârșitor în fruntea Rusiei, potrivit celor mai recente sondaje prezentate de propaganda Kremlinului.

Se estimează că actualul lider va acumula peste 80% din voturile rușilor în alegerile programate în perioada 15 – 17 martie. Putin, președinte sau prim-ministru în ultimii 24 de ani, se pregătește să conducă țara pentru încă șase ani, conform Constituției.

Vladimir Putin o să fie reales în funcție

În regiunile ilegal anexate în Ucraina, procesul electoral a început deja, cu autoritățile din Mariupol dispunând constituirea de secții de vot volante. Acestea sunt plimbate în fața caselor locuitorilor pentru a evita aglomerarea secțiilor fixe și pentru a reduce riscul bombardamentelor. În ciuda opoziției Guvernului de la Chișinău, Rusia intenționează să deschidă mai multe secții de vot și în Transnistria, iar ambasadorul Moscovei a fost convocat la Ministerul de Externe.

Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la această abordare. Considerată oportunitate pentru falsificări și forțarea participării la alegeri considerate de mulți ca pseudo-alegeri. Informații despre votul anticipat în Mariupol au fost publicate pe Telegram de primăria din orașul ocupat temporar de ruși. Explică faptul că această metodă are ca scop evitarea aglomerării și reducerea riscului de atacuri asupra secțiilor de vot fixe.

Un sondaj indică o victorie pentru Putin

Cu toate demersurile făcute de autoritățile ruse de ocupație, participarea la vot în prima zi, pe 10 martie, a fost surprinzător de scăzută, în jur de aproximativ 22%. Conform opiniei ucrainenilor, aceasta reflectă faptul că locuitorii din teritoriile ocupate refuză să se implice în acest spectacol de propagandă. Menit să demonstreze susținerea pentru Putin în regiunile anexate ilegal.

La alegerile din 2018, Vladimir Putin a obținut un impresionant 76,7% din voturi, în timp ce prezența la urne a fost de 67,5%. Conform datelor oficiale furnizate de comisia electorală, numărul total de alegători eligibili în Rusia a fost stabilit la 112 milioane. În plus, aproximativ două milioane de ruși trăiesc în străinătate.

În contrast, un sondaj publicat pe 11 martie indică o victorie facilă pentru Vladimir Putin. Un impresionant 82% din voturi. În urma unei curse prezidențiale în care autoritățile ruse au avut grijă să aducă doar pseudo-candidați care nu reprezintă o amenințare pentru poziția liderului suprem. Candidații numiți ,,rivali” și aduși doar pentru a oferi o aparență de competiție lui Putin. Se situează între 5% și 6% în sondaje, conform antena3.ro.