Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin: Încetarea războiului depinde de renunțarea Ucrainei la NATO și cedarea teritoriilor
Lumea la zi

Vladimir Putin: Încetarea războiului depinde de renunțarea Ucrainei la NATO și cedarea teritoriilor

vladimir putin rusia alageri (Sursă foto: Financial Intelligence)
sursa foto: arhiva companiei

Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va încheia războiul din Ucraina doar dacă Kievul va renunța la ambițiile de aderare la NATO și va ceda întreaga suprafață a celor patru provincii revendicate de Moscova. Kievul a respins rapid aceste cereri.

În ajunul unei conferințe în Elveția la care Rusia nu a fost invitată, Putin a prezentat condiții maximaliste complet opuse cerințelor Ucrainei. Acest lucru definește încrederea tot mai mare a Moscovei că forțele sale au avantajul în război.

El a reiterat cererea de demilitarizare a Ucrainei, neschimbată de la momentul în care a trimis trupele în 24 februarie 2022. Putin a spus că încetarea sancțiunilor occidentale trebuie să facă parte dintr-un acord de pace. De asemenea, a repetat apelul pentru „denazificarea” Ucrainei, bazat pe ceea ce Kievul numește o calomnie nefondată împotriva conducerii sale.

Ucraina refuză să accepte condițiile impuse de Rusia

Ucraina a catalogat condițiile drept „absurde”. „El oferă Ucrainei să admită înfrângerea. El oferă Ucrainei să cedeze legal teritoriile sale Rusiei. El oferă Ucrainei să renunțe la suveranitatea sa geopolitică”, a declarat pentru Reuters consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak. „Acestea sunt mesaje ultimative care nu diferă de mesajele din trecut.”, a declarat Zelenski.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat reporterilor la sediul NATO din Bruxelles: „El (Putin) nu este în nicio poziție să dicteze Ucrainei ce trebuie să facă pentru a aduce pacea.”

Discursul lui Putin a fost clar intenționat să preîntâmpine summitul elvețian, promovat ca o „conferință de pace” în ciuda excluderii Rusiei, unde Zelenski caută să obțină sprijin internațional pentru condițiile Kievului de încheiere a războiului.

„Condițiile sunt foarte simple,” a spus Putin. Președintele rus cere retragerea completă a trupelor ucrainene din teritoriile întregi ale regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporijie din estul și sudul Ucrainei. Rusia a revendicat cele patru regiuni, pe care forțele sale le controlează doar parțial, ca fiind parte a propriului teritoriu în 2022. Acest act a fost respins de majoritatea țărilor din ONU ca fiind ilegal. Moscova a anexat și peninsula Crimeea a Ucrainei în 2014.

Propunerile de pace ale Rusiei, capitularea Ucrainei

„De îndată ce se declară la Kiev că sunt pregătiți pentru o astfel de decizie și încep retragerea reală a trupelor din aceste regiuni, și anunță oficial renunțarea la planurile lor de aderare la NATO – din partea noastră, imediat, literalmente în aceeași minut, va urma un ordin de încetare a focului și de începere a negocierilor,” a spus Putin. „Repet, vom face acest lucru imediat. Evident, vom garanta simultan retragerea liberă și sigură a unităților și formațiunilor ucrainene.”

Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean în al treilea an al războiului. Ucraina spune că pacea poate fi bazată doar pe retragerea completă a forțelor ruse și pe restaurarea integrității sale teritoriale.

Vladimir Putin are foarte multă încredere în trupele sale

Condițiile lui Putin par să reflecte încrederea sa crescândă în capacitatea Moscovei de a-și impune propriile termeni. Asta pe măsură ce forțele sale au avansat treptat în ultimele luni. Putin a spus că „existența viitoare a Ucrainei” depinde de retragerea forțelor sale, de adoptarea unui statut neutru și de începerea discuțiilor cu Rusia. El a mai spus că situația militară a Kievului se va înrăutăți dacă va respinge oferta.

„Astăzi facem o altă propunere concretă, reală de pace. Dacă la Kiev și în capitalele occidentale vor refuza din nou, atunci, în cele din urmă, este problema lor, responsabilitatea lor politică și morală pentru continuarea vărsării de sânge,” a spus Putin. Ucraina și aliații săi occidentali descriu conflictul ca un război de cucerire teritorială în stil imperial. Ucraina spune că orice cerere de demilitarizare sau neutralitate viitoare ar expune-o la atacuri rusești ulterioare.

Președintele american Joe Biden a declarat joi că mesajul pentru Putin a fost că Occidentul va continua să sprijine Ucraina: „Nu ne poți întrece în timp. Nu ne poți diviza,” a spus Biden, potrivit Reuters.